Screenshot 2 55
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 14, 2022 @ 10:05
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Brojne američke diplomate koji služe u Parizu i Ženevi iskusili su simptome u skladu s misterioznom bolešću poznatom kao Havana sindrom, prema izvještajima medija. Pozivajući se na anonimne izvore, Wall Street Journal je u četvrtak izvijestio da su američke diplomate u dva grada pogođene sumnjivim slučajevima neuobičajne bolesti. Washington je postao svjestan slučajeva kada su prvobitno prijavljeni na ljeto.

Najmanje tri američka službenika koji su služili u Ženevi navodno su se razboljela od te bolesti, a najmanje jedan od njih je prebačen iz Švicarske u SAD na liječenje. Misija je očigledno kasnije obavjestila osoblje o slučajevima na sastanku u gradskoj vijećnici. Diplomate su ohrabrene da prijave sve neobične simptome u Parizu nakon što su visoki zvaničnici ambasade istakli sumnjivi slučaj.

Odgovarajući na izvještaj u četvrtak, državni sekretar Anthony Blinken rekao je da američke obavještajne agencije nisu utvrdile šta je uzrokovalo simptome.

Pogođeni zvaničnici su među čak 200 drugih koji su se razboljeli od neobjašnjive bolesti u Kini, Južnoj Americi i nekim evropskim gradovima. Neki izvještaji govore da su polovina oboljelih bili zaposlenici CIA-e.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Govoreći u novembru, Blinken je insistirao na tome da je Bidenova administracija fokusirana na pronalaženje izvora bolesti koja je pogodila toliko američkih zvaničnika. Bolest su prvi put prijavile diplomate u američkoj ambasadi u Havani prije više od pet godina sa simptomima uključujući glavobolju, vrtoglavicu, tinitus i vrtoglavicu, kao i probleme s vidom, sluhom i ravnotežom.

Oboljeli su prijavili simptome godinama nakon prve bolesti, dok je studija otkrila da su neki pacijenti doživjeli traumatske ozljede mozga.

Američki mediji sugerišu da bi to moglo biti uzrokovano tajnim oružjem koje emituje energetske valove, upirući prstom u Kinu ili Rusiju.

Međutim, američka vlada tek treba da otkrije razloge oboljenja i nije utvrdila koji bi mehanizmi mogli biti korišteni da je izazove.

U septembru su kubanski naučnici odbacili tvrdnje o tajnom zvučnom oružju, navodeći da “ne postoje naučni dokazi o napadima”. Tvrdili su da su simptomi povezani s masovnom psihozom među američkim špijunima.

LIDER