HDZ I SDA po istoj matrici: Oni su u Medžlisu, Lutriji, Elektroprivredi i Autocestama, a žele i u vlast

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Na listama HDZ-a i SDA za opće izbore nalazimo direktore javnih poduzeća i škola, članove upravnih odbora, Medžlisa, neki imaju i po četiri funkcije, a malo im je, pa žele još i u vlast.

Tako je HDZ-ov kandidat za Skupštinu Kantona 10, pod rednim brojem 6, a što znači da u Skupštinu i prolazi Saša Grabovac, piše Hercegovina.info.

Direktor škole, član NO Lutrije

Grabovac je direktor Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu, član NO Lutrije BiH dva mandata (HDZ). Prvi put ga je federalna Vlada imenovala u NO Lutrije u aprilu 2016., a zadnji put 2020.

Sada se pak natječe za vlast u Livanjskoj županiji.

Od Medžlisa do liste

SDA nimalo ne zaostaje za HDZ-om, štoviše rade po istoj matrici.

Tako im je drugi na listi za Skupštinu HNK Džafer Alić, 2019. izabran za predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Mostar na mandatno razdoblje od četiri godine. Ranije ove godine Alić je imenovan u Upravno vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK. Kako se agronom našao u zdravstvu samo stranka zna.

Kako će član vlasti u HNK razmatrati izvješće o radu ZZO-a gdje je u upravnom odboru, a posebno kako će pomirit Medžlis, politiku i ZZO znaju samo Džafer i SDA, koja ga je drugorangirala na listi za HNK.

Alić je zasigurno jedan od onih SDA dužnosnika koji ujutro kad ustane ne zna na koji bi posao prvo. Uz sve gore navedeno u registru dužnosnika navodi se da je aktivan u još dvije organizacije. Naime, predsjednik je Školskog odbora JU Osnovna škola Vrapičići, te član Upravnog odbora JU Kulturni Centar Mostar-Sjever.

Nakon što je potrošila kadar iz Medžlisa na više raznih funkcija, SDA poseže, baš kao i partner u vlasti HDZ, poseže za Elektroprivredom, samo ne HZ HB, nego BiH.

Tako će se na listi za Zastupnički dom naći Ragib Šuta, SDA-ov direktor mostarske poslovnice Elektroprivrede BiH, te član Upravnoj odbora Javne ustanove Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru.

Da Šuta ne bude sam od direktora na listi SDA pridodaje i Ajman Šošu, v.d. izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH, inače predsjednika čapljinske SDA.

Po Zakonu gore navedeni ne mogu zadržati poslove koje rade, niti upravne i nadzorne odbore, a baviti se politikom.

Članak 4. Zakona o sukobu interesa kaže:

Grabovac je u Lutriji, Alić u ZZO-u i Medžlisu, Šuta i Šoše su direktori poduzeća u vlasništvu države, u čiju izvršnu i zakonodavnu vlast dvojica direktora streme. Zakon jasno kaže da izabrani dužnosnici ne mogu biti u svojstvu ovlaštenog lica u javnom poduzeću.

HDZ i SDA izbore dobivaju konfrontacijama, a u međuvremenu rade po istoj matrici. Ivana Barišić (HDZ) zastupnica Skupštine ZHK druga je na HDZ-ovoj listi za ŽZH na općim izborima 2022. Ujedno je i član Upravnog vijeća Centra za socijalni rad Grude.

Njezin stranački kolega Stjepan Vlašić pod rednim brojem je 14. na HDZ-ovoj je listi za ŽZH, a ujedno je i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Vrilo Grude.

Rade u EP, a kao vijećnici podnose inicijativu protiv EP

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH, no da ga se ne donese vladajući se itekako brinu. Donošenje tog zakona nimalo ne ide u korist vladajućim strankama koje sukob interesa uopće i ne doživljavaju u svakodnevici, niti zbog njega bivaju sankcionirani.

HDZ i SDA prednjače u primjerima sukobljavanja interesa, ne smatrajući to uopće pojavom vrijednom spomena. U stručnom povjerenstvu koje je od 2012. u Mostaru odlučivalo gdje se može graditi član je bio županijski ministar graditeljstva Suad Hasandedić.

Tako je ministar Suad kao član povjerenstva godinama davao mišljenja o gradnji na pojedinim lokacijama u Mostaru. Dakle, Hasandedić kao član povjerenstva direktno odlučuje o izgradnji, a kao ministar se očitava po žalbama Mostaraca vezano za gradnju u Mostaru, što vjerojatno nema nigdje u svijetu, nego u Mostaru, da je ministar u položaju da nešto odlučuje, pa kasnije i proispituje zakonitost svojih odluka, odnosno dozvola donesenih na temelju mišljenja povjerenstva.

71.-godišnji ministar za to sukobljavanje interesa nije odgovorao, a zasigurno ni neće.

HDZ BiH u Gradsko vijeće Mostara ‘spremio’ je pet vijećnika zaposlenih u EP HZ HB, od ukupno njih trinaest. To su Vlatko Marinović, Kažimir Miličević, Stanko Ćosić, Marko Novak i Damir Šunjić. Nije jasno kako će se ta ekipa postavljati po pitanjima odnosima Elektroprivrede i Grada, a zanimljivo je da je HDZ-ov klub potpuno nesvjestan i izgubljen u sukobljavanju interesa podnio inicijativu Elektroprivredi HZ HB da se zaustavi devastacija flore i faune, odnosno prerano presušivanje Jasenice.

Dakle, HDZ-ovi vijećnici zaposlenici Elektroprivrede uputili su inicijativu Elektroprivredi u kojoj rade.

A da može sve biti legalno (ne i legitimno) dokazuje primjer Nevenka Hercega koji je oko tri godine bio istovremeno bio i predsjednik Vlade HNŽ ali i zastupnik u Skupštini HNŽ, pa se 10 minuta javljao i govorio kao zastupnik – zakonodavac, a 1o minuta kao predsjednik Vlade – izvršitelj! A ministar Teletović te se ugodnosti ni do danas nije odrekao, te će cijeli mandat provesti na dvije nespojive stolice.

U nastavku pročitajte još priča o sukobu interesa:

Opet su na listama: Mitrović, Bijedić, Nešić i Brdar nisu razdvajali privatno od javnog

Sukob interesa u praksi: Škaljo, Banjac i Stojanović znaju kako zaobići zakon i uzeti najmanje dvije budžetske plate

Ljepota poroka: Đajić, Čomić, Petrović i Aljović na izbornim listama iako u sukobu interesa

Veliki broj kandidata jeste ili će biti u sukobu interesa

Rupe u zakonu: Preko javnih nabavki do poslaničke klupe