Portal 072info

Hibernacijska dijeta: Zašto je dobro pojesti kašiku meda prije spavanja?

Mršavljenje i problemi sa snom teme su koje zanimaju (i muče) mnoge, a rješenje bi mogla ponuditi hibernacijska dijeta kod koje se proces mršavljenja, kao što ime i kaže, pokreće tokom noći, a ujedno vam pomaže da bolje spavate.

Ključno pravilo hibernacijske dijete je da prije spavanja uzmete jednu do dvije kašike meda, bilo u obliku toplog napitka, u smoothiju ili ravno iz staklenke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionist Mike McInnes koji kaže da ona istovremeno djeluje na bolji san i mršavljenje jednostavno koristeći biologiju našeg tijela i surađujući s njom umjesto da radi protiv nje.

Hibernacijska dijeta djeluje tako da ‘regrutira’ prirodni mehanizam organizma koji kontrolira tjelesnu težinu. Ne morate se boriti protiv svoga tijela na svakom koraku kako biste postigli zdravu težinu, ističe Mike McInnes.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tijela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorijevanje masnoća, ublažavajući djelovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo. I tu nastupa med. Prije svega dobro je znati jeste li kandidat za hibernacijsku dijetu.

Zapitajte se slijedeća pitanja:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Budite li se redovno tokom noći?
Znojite li se noću?
Muči li vas refluks tokom noći?
Budite li se usred noći jer morate ići na WC?
Osjećate li mučninu rano ujutro?
Budite li se iscrpljeni?
Je li vam ujutro grlo suho?
Imate li grčeve tokom noći?
Osjećate li slabost rano ujutro?

Ako je vaš odgovor ‘da’ na ijedno od ovih pitanja, to može značiti da svoju jetru niste “opskrbili gorivom” potrebnim za njezin pravilan rad noću. Umjesto da sagorijeva masnoće i obnavlja mišiće, vaše tijelo proizvelo je veliki val hormona stresa dok ste spavali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Med je odavno cijenjen zbog svojih terapeutskih svojstava. Autor hibernacijske dijete tvrdi da fruktoza i glukoza u medu tijelu daju gorivo koje mu je potrebno tokom noći, a koje kontrolira ravnotežu razine šećera u krvi te potiče sagorijevanje masnoća. Dok spavate, med će stimulirati rad jetre te umanjiti djelovanje hormona stresa koji otežavaju mršavljenje i spavanje.

No hibernacijska dijeta ne temelji se samo na medu. Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave prehrane što podrazumijeva izbjegavanje procesuiranih namirnica, poput bijelog hljeba, pizze, burgera, čipsa, piva i šećera te konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važne za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hibernacijska dijeta preporučuje dva ili tri treninga otpornosti sedmično. Za to ne morate ići u teretanu – i kod kuće možete koristiti lagane tegove ili vrećice napunjene šećerom ili rižom kako biste odradili trening. I u jogi i pilatesu postoje vježbe otpora koje možete isprobati.

Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME