AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Vodeća naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavila je u četvrtak da jeftini lijek protiv malarije hidroksiklorokin, koji je preporučivao američki predsjednik Donald Trump, ne funkcionira u sprečavanju smrtnih slučajeva među ljudima hospitaliziranim nakon zaraze novim koronavirusom.

Dr. Soumya Swaminathan kazala je, međutim, da bi taj lijek još mogao igrati ulogu u sprečavanju zaražavanja ljudi koronavirusom i naglasila da su klinički testovi uloge hidroksiklorokina u sprečavanju zaraze još u toku.

Swaminathan je izjavila na brifingu za novinare da još postoje razlike oko utvrđivanja uloge hidroksiklorokina u prevenciji ili minimiziranju težine bolesti u ranim fazama.

– Mi to još ne znamo. Moraju se kompletirati ova velika testiranja i prikupiti podaci – izjavila je ona, navodeći i nekoliko ostalih testiranja lijeka koje nije provela WHO.

UN-ova agencija za javno zdravstvo objavila je u ovoj sedmici da suspendira testiranja na hidroksiklorokin iz vlastitih testiranja raznih eksperimantalnih terapija za COVID-19, aludirajući na veliko britansko testiranje i analizu dokaza o lijeku.

Ostali lijekovi koje je testirao WHO uključuju one koji su korišteni u prošlosti za liječenje ebole i AIDS-a, prenosi AP.