Hiljade Poljaka protestvovalo protiv zabrane abortusa

1 5

Više hiljada osoba ponovno je jučer protestvovalo na ulicama Varšave protiv gotovo potpune zabrane abortusa nakon što je stupila na snagu presuda Ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće u slučaju anomalija fetusa.

 

Slična okupljanja organizirana su i u drugim poljskim gradovima treću noć zaredom nakon objave presude Ustavnoga suda u službenim novinama. Nakon ove presude abortus je u Poljskoj zabranjen u svim slučajevima osim u slučaju silovanja ili incesta ili ako je ugrožen život majke.

 

Nosili transparente

“Moje tijelo, moj izbor”, “Revolucija ima maternicu”, “Krv vam je na rukama”, pisalo je uz ostalo na transparentima koje su nosili protestanti u Varšavi, gdje su se hiljade ljudi odazvale na poziv Štrajka za žene, glavnoga pokreta koji stoji iza protesta.

Brojni protestanti nosili su maske s crvenom munjom, znakom poljskih boraca za pravo na abortus, a neki zeleni šal oko vrata, simbol boraca za pravo na abortus u Argentini.

Protest u Varšavi završio je bez većih incidenata ispred kuće Jaroslawa Kaczynskog, predsjednika vladajuće stranke Pravo i pravda. Nakon “festivala slobode”, koji se sastojao od pjesme, plesa i slogana, organizatori su pozvali protestante da se vrate kući.

Većinski katolička zemlja

Poljska, većinski katolička zemlja, ima jedan od najstrožih zakona u Evropi kad je u pitanju abortus. Danas se u Poljskoj obavi manje od 2.000 legalnih abortusa, prema službenim podacima. Feminističke organizacije procjenjuju da se svake godine obavi oko 200 hiljada abortusa, ilegalnih ili u inostranstvu.

IZVORIndex.hr
Prethodni članakOvo su cijene u državnom zatvoru: Koliko koštaju burek, suho meso, kafa, kondomi…
Sljedeći članakMinistarstvo civilnih poslova: Konačno vijest da vakcine stižu u BiH