Portal 072info

Historija, gastronomija, bh. turizam: Travnik i Jajce, putevima vezira i kraljeva

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koliko nevjerovatno djeluje činjenica da u jednom danu možete posjetiti dva grada, vezirski i kraljevski, popiti kafu koja se, kažu, svidjela i istančanom nepcu austrijskog plemstva, posjetiti kuću nobelovca i to sve začiniti ukusnom hranom? A šta vam kažemo da to sve možete uraditi u Bosni i Hercegovini?

Turistički agent Igor Porobija ovaj put nam preporučuje posjetu Travniku i Jajcu. Podsjetimo se na naša dva turistička bisera iz sasvim drugačije perspektive. Vodimo vas stazama vezira i kraljeva.

Tvrđava u Travniku Tvrđava u Travniku

Travnik svoj vezirski nadimak duguje činjenici da je u doba Osmanlija bio vezirska rezidencija, a pisana istorija o značaju grada stotinama je godina starija i od pomenutog dolaska Osmanlija. Predlažemo da posjetu Travniku započnete od starih gradskih zidina koje su svjedok višestoljetne istorije grada. Nemojte prekočiti ni malu ali zanimljivu muzejsku postavku u jednoj od kula. Nakon toga siđite u grad. Pažnju će vam sigurno privući Sahat kula kao i prelijepo ukrašena Šarena džamija koja malo koga ostavi ravnodušnim. Više pažnje obratite na rodnu kuću Ive Andrića, danas muzej posvećen našem do sada jedinom Nobelovcu. Nije baš da bilo gdje u svijetu imate priliku posjetiti kuću jednog Nobelovca za svega 3 KM, zar ne?

Uklesana Andrićeva slika Uklesana Andrićeva slika

Kroz Travnik nemojte proći bez obroka, pojedite čuveni travnički ćevap, uz nadanje da mi pobornici sarajevskih i banjalučkih ćevapa neće zamjeriti ovu preporuku. Put ne nastavljajte prije posjete izvoru Plava voda, a u blizini istog ugođaj upotpunite i neizostavnom “Lutvinom kahvom“. Naglašavam da ovaj tekst nema komercijalnu svrhu, no, legenda kaže da je austrijski princ Rudolf bio toliko oduševljen kafom da je platio dukatom.

Ako ćemo priču o princu prepustiti legendi, drugu činjenicu ne možemo, a to je da je spomenuta kafana mjesto radnje popularnog Andrićevog romana “Travnička hronika“.

Jeste li znali? Ivo Andrić je Nobelovu nagradu dobio za roman “Na Drini ćuprija“, a jedan od pobijeđenih konkrenata bio je i planetarno popularni J.R.R. Tolkien, autor “Hobita“ i kultne trilogije “Gospodar prstenova“.


Vodopad u Jajcu (Foto: E. M./Klix.ba) Vodopad u Jajcu (Foto: E. M./Klix.ba)

Ako niste znali, znate sada. A trebate također znati da vaše putovanje još nije gotovo. Ostavimo vezire i uputimo se prema kraljevima. Udaljenost od 60 i kojeg kilometra od Travnika do Jajca najbolje je preći putem koji vodi preko Donjeg Vakufa.

Jajce, nekadašanja prijestolnica bosanskih kraljeva, danas nudi mnogo toga. Ljubitelji antike malo znatiželje mogu zadovoljiti u hramu Mitre, a nisu zakinuti ni oni koji vole neobična i tajanstvena mjesta – više od 600 godina stare katakombe kriju mnoge neispričane priče. Posjetite i zvonik Sv. Luke, nalazi se pored ostataka nekadašnje crkve Sv. Marije, mjesta krunisanja posljednjeg bosanskog kralja. Obavezno se popenjite i na zidine, na jednom od portala nalazi se grb srednjevjekovne Bosne. Tu si i bosanske kuće, poput Kršlakove i kuće Omer-Bega, koja skupa s Travničkom kapijom stvara fantastican kontrast dva istorijska razdoblja, a ljubitelji novije istorije mogu posjetiti Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a.

Osim bogate istorije, u Jajcu možete uživati u pogledu na Plivske vodopade skoro pa u samom gradu, a možete se počastiti i lokalnim specijalitetom – pohovanom pastrmkom.

Vaš dan koji posvetite Travniku i Jajcu zasigurno će biti ispunjen i zanimljiv. Za one koji imaju više vremena preporučujemo da u Jajcu noćite i tako sebi date više vremena za sve što grad nudi.

Mlinčići Mlinčići

Ne zaboravite da su cijene noćenja daleko ispod evropskog prosjeka, te da na taj način direktno pomažete razvoj turizma i domaće ekonomije u cjelini.

Oni koji odluče provesti više vremena na destinaciji mogu posjetiti i Plivsko jezero, uživati u prizorima starih vodenica u Mlinčićima, a u toplijim periodima godine na raspolaganju vam je i vožnja brodicom.

Neka vanredna situacija koja nas je zadesila i ograničenja međunarodnih putovanja budu razlog da bolje upoznamo bogatstva naše zemlje.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hamza Aganović tvrdi: “Policija u Travniku me je pretukla bez razloga te napisala kaznu od 430KM!” (VIDEO)

072info.com

Travnička poduzetnica Snježana Kopruner finansira obnovu rodne kuće Ive Andrića

072info.com

STRAVIČNO: Travničanin (30) pretukao i opljačkao čovjeka koji ga je nahranio

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6