Portal 072info

Hladan vazduh topi kilograme

ledeni-talas-zima-mraz-hladan-vazduh

“Temperaturni trening” je možda jedna od stvari koje nedostaju planovima za mršavljenje, jer jer hladan vazduh pomaže pri gubljenju težine.

Kada boravimo na hladnom, energija u našem tijelu se povećava kako bi održala adekvatnu temperaturu. Dolazi do drhtavice koja proizvodi toplotu, a drhtanjem čovjek potroši pet puta više energije nego dok odmara, samim tim gubi i masne naslage, rezultati su novog istraživanja.

Istraživači smatraju da su mogućnosti za kontrolisanje temperature u zatvorenim prostorima, dosta uticale na probleme sa gojaznošću koji prate čovjeka u industrijskim društvima.

Vrsta masti koja se naziva “braon mast”, ima ulogu sagorijevanja kalorija, a ne njihovog skladištenja i aktivira se kao odgovor na hladnoću. Istraživanja su pokazala da se ljudi vremenom naviknu na niske temperature, a kao rezultat toga imaju mnogo više braon masti. Ispitanici su rekli da su se nakon nekog vremena osjećali prijatnije na hladnom, kao i da drhtanje vremenom nestane.

Lošiji sistemi zagrijavanja od prije 50 godina, mogu biti uzrok nižeg stepena gojaznosti u odnosu na danas, kada je većini udobno i toplo.

Istražitelji smatraju da treba uvesti temperaturno treniranje, jer bi češće izlaganje hladnim uslovima mogao biti ozbiljan faktor za stvaranje zdravijeg životnog stila.

Podijelite članak