Hoće li danas biti pomjeren policijski sat? – Predložen nastavak postepenog ublažavanja mjera

policijski sat sarajevo 696x380 1
Podijelite vijest

Vlada Federacije BiH u Sarajevu će danas u 10 sati održati sjednicu, a raspravljat će se, između ostalog, o pomjeranju policijskog sata, odnosno, zabrane kretanja.

Kako je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva u utorak zaključio, epidemološka situacija je povoljnija u odnosnu na prethodni period.

Predložen je nastavak postepenog ublažavanja mjera, što se odnosi na pomjeranje ograničenja kretanja, od 22:00 do 5:00 sati, te dozvoljeno okupljanje do 30 osoba na skupovima na otvorenom.

Na prethodnoj sjednici također je raspravljano o pomjeranju vremenskog okvira ograničenog kretanja i spram poprilično loše situacije Krizni štab je dao prijedlog, ali, Ljekarska komora FBiH je glasala protiv skraćivanja ograničenog kretanja, a sve u interesu zdravlja.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje, saopćno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika. Iako je evidentiran pad broja oboljelih, najviša incidenca zabilježena je u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.


Podijelite vijest