Hoće li se antigenski test uskoro moći kupiti u apoteci?

1631897658 SA COVID TESTOVI DJECA PKG SAN 120210917 184623563 mxf 00 00 04 08 Still001 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ukupno 32 osobe preminule su u posljedna 24 sata, usljed komplikacije zbog zaraze koronavirusom. Skoro je hiljadu novozaraženih. Testirano je oko 3 i po hiljade građana. Masovno testiranje u BiH, nikada nije zaživjelo. I dok se u pojedinim zemljama testovi na Covid 19 mogu kupiti u svim apotekama, u BiH to nije slučaj. Hoće li se to uskoro promijeniti?

Za razliku od zemalja svijeta, u BiH tzv. brzi antigenski testovi nisu dostupni u svim apotekama. Iako su apoteke krenule u proces njihove nabavke, na taj put stale su inspekcije. Zašto – , navodno, zbog administartivne greške, i brzopletosti Agencije za lijekove BiH.

“Na tržištu su do sada bili dostupni brzi antigenski testovi koji su bili reigstrovani za profesionalnu upotrebu. Kao takvi, oni se nisu mogli u apotekama prodavati pacijentima upravo iz navedenog razloga. U prethodnom periodu je pokrenuta procedura da se uvezu testovi i registruju kao testovi za kućnu upotrebu”, kazala je Dijana Rokvić, JU Apoteke Sarajevo.

“Ja neću reći da je Agencija tada rekla nešto namjerno, ali mislim da je bilo nedovoljno znanje ili nedovoljno neprilagođeno situaciji da to tada treba pustiti. Onda su ti uvoznici testova dobili dopis da trebaju samo promijeniti registraciju – pogrešno su dakle bili registrovani”, kazala je Bilsena Šahman, Farmaceutska komora FBiH.

Mogućnost samotestiranja, dodaje Šahman, rasteretila bi zdravstveni sistem. Sve je više hospitalizovanih, a broj novozaraženih raste velikom brzinom. I to zbog nepoštovanje epidemioloških mjera. Posebno je to zabilježeno u javnim prevozima.

Umjesto da za vrijeme pandemije imamo veći broj vozila, da se rasterete gužve, mi imamo užasno malo vozila na raspolaganju zbog blokade računa što stvara gužve i što dodatno usložnjava situaciju”, kazao je Amir Muminović, predsjendik Sindikata radnika GRAS-a.

Djeca najčešće prolaze sa blažom slikom

Sve više raste i broj djece zaražene Covidom 19. Nepoštivanje epidemioloških mjera nadležne inspekcije zabilježile su u mnogim obrazovnim ustanovama.

“Da izdvojim podatak da smo u proteklih 8 dana izvršili 40 inspekcijskih nadzora na te okolnosti i donijeli 20 rješenja sa korektivnim mjerama i to radi nepoštivanja distance, zatim nenošenja ili nepravilnog nošenja maske i slično”, kazala je Vildana Brdarić, Uprava za inspekcijske poslove Sarajevo.

A vrlo je važno da se upravo u obrazovnim ustanovama poštuju epidemiološke mjere, poručuju stručnjaci. Posebno jer slijedi period godine kada je učestalost respiratornih infekcija kod djece u kolektivu mnogo veća. Dosadašnja praksa pokazala je da mlađi zaraženi Covidom 19, ipak prolaze sa lakšom kliničkom slikom.

“Najčešće prolaze sa jednom blažom slikom respiratorne bolesti, sa simptomima upale gornjeg disajnog puta, sekrecija iz nosa, otežano disanje na nos, kašalj, povišena temperatura”, pojasnila je Amra Junuzović Kaljić, specijalista pedijatrije.

Poštivanjem epidemioloških mjera, ali i vakcinacijom, zaštiti ćemo i sebe i druge, poručuju stručnjaci. A kontrolisati pandemiju pomoći će i mogućnost svakog građanina da brzi test kupi u najbližoj apoteci. Dobra vijest je da su cijene testova na korona virus od početka pandemija do danas, sve niže.

GODISNJICA
MARKETING