Hodanje poboljšava raspoloženje, a ima i druge pozitivne efekte

Podijelite vijest

Hodanje ima brojne pozitivne efekte, a čak i ako ste neraspoloženi, kraća šetnja će vam poboljšati raspoloženje. Hodanje pomaže u kontroli tjelesne težine, unapređuje zdravlje kardiovaskularnog sistema, smanjuje hipertenziju i čini kosti snažnijim. Osim toga, hodanje može poboljšati raspoloženje kada se osjećate loše. Vjerovatno ste nekada u prošlosti dobili savjet da prošetate kad se ne osjećate dobro, međutim, znate li koliko dugo je potrebno hodati da biste utjecali na raspoloženje?

Prema istraživanju koje je objavljeno na Državnom univerzitetu u Iowi, dovoljno je hodati 12 minuta kako biste poboljšali raspoloženje. Osim toga, nisu vam potrebni drugi tradicionalni faktori sreće poput sunca, prirode, društvenog kontakta ili muzike.

Istraživači su proveli tri eksperimenta na učesnicima. Prvi se odnosio na razlike između hodanja i mirovanja, u drugom su učesnici prošetali i potom pisali esej kako bi se procijenio nivo nelagode koju osjećaju. U trećem eksperimentu su učesnici hodali na traci.

Rezultati eksperimenata su pokazali da osobe koje su hodale na otvorenom imaju niži novi hormona stresa u poređenju s onima koji su hodali na traci ili uopće nisu hodali.

Hodanje na otvorenom umiruje mozak čime se ublažava napetost. S druge strane, hodanje je prilika da odvojite vrijeme samo za sebe, da razmislite o događajima u svom okruženju. Na taj način “punite baterije”, a uz to se osjećate opušteno.

Sljedeći put kad se budete osjećali loše, izađite u dvanaestominutnu šetnju. To će popraviti vaše raspoloženje i osjećat ćete se bolje

Klix


Podijelite vijest