Hrana koja nema rok trajanja

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

jpeg

Pročitajte spisak namirnica kojima nikada ne ističe rok, ako ih čuvate na pravilan način.

Med

Bez obzira na to prije koliko vremena su ga vrijedne pčelice napravile, med nije izgubio svoj dragocjeni kvalitet. Moguće je da promijeni boju, da se kristališe, ali će uvijek ostati bezbijedan i ukusan. To je zbog toga što mikroorganizmi ne mogu da prežive u niskom sadržaju vode u medu. Potrebno je samo da med čuvate na hladnom i tamnom mjestu, u dobro zatvorenoj posudi.

Javorov sirup

Baš kao i med, javorov sirup ima sposobnost da traje zauvijek. Jedina razlika je u tome kako treba da ga čuvate, najbolje je u zamrzivaču. Dakle, sada znate da nikada ne treba da brinete ako imate javorov sirup – imate čime da nafilujete palačinke!

Šećer

Nije bitno da li je bijeli ili smeđi, možda u prahu – zauvijek će biti jestiv. Šećer jednostavno ne može da se pokvariti jer bakterije ne mogu da žive u takvom okruženju. Čuvajte ga na hladnom i suvom mjestu i ne brinite kada vam u goste dođu sladokusci.

Pirinač

Bilo koja vrsta pirinča, osim braon, može da traje zauvijek. Razlog zašto braon pirinač ima rok trajanja od nekoliko mjeseci je što sadrži više ulja od bilo koje druge vrste pirinča. Da bi pirinač imao neograničen rok trajanja, trebalo bi da ga držite na hladnom i suvom mjestu, a može i u frižideru ili zamrzivaču.

So

Morska ili bilo koja druga, ne može da se pokvari, ako je čuvate na haldnom i suvom mjestu. Čak i kada upije vlagu može da se konzumira samo što će ukus te soli biti malo izmijenjen.

Alkohol

Votka, rum, viski i slična pića nikada ne mogu da se pokvare. Čak i nakon što se otvore flaše u kojima se nalaze. Možda će ukus i miris malo da oslabe zbog vjetrenja, ali se piće neće pokvariti. Ne zaboravite da flaše držite na hladnom i tamnom mjestu, čvrsto zatvorene.

Ekstrakt vanile

Nikada ne treba baciti čist ekstrakt vanile u strahu da mu je prošao rok trajanja. Zapravo, on postaje sve bolji tokom vremena, ali samo ako ga čuvate na hladnom i suvom mjestu u dobro zatvorenom pakovanju.

Sirće

U dobro zatvorenoj flaši sirće ne može da se pokvari ili izvjetri. Ako baš ne želite da jedete salatu sa sirćetom starim nekoliko godina, koristite ga za skidanje kamenca sa posuđa, pločica u kuhinju i kupatilu, na primjer.