Hrana u zeničkim vrtićima pod stalnom kontrolom

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

– Odabir najboljeg dobavljača hrane za pripremu dječijih obroka u obdaništima zeničke ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje, nakon raspisanog tendera, vrši stručna komisija, pri čemu se biraju zdrave i kvalitene namirnice, navodi Edina Hodžić, direktorica ove zeničke Javne ustanove.

Ističući da su mjere higijene i opreza u skladištenju i pripremi namirnica uvijek pojačane, direktorica Hodžić napominje da se hrana redovno termički obrađuje, a obroci pripremju isključivo u kuhinjama u zeničkim obdaništima.

– Sanitarna inspekcija Grada Zenice stalno vrši kontrolu ne samo hrane, nego i pribora, posuđa, odjeće, kuhinja i radnih površina u zeničkim obdaništima, kaže Nihad Spahić, šef Službe za inspekcijske poslove Grada Zenica, navodeći da uzorke hrane mjesečno uzimaju stručnjaci Higijensko epidemiološke službe zeničkog Doma zdravlja, te da se njihova laboratoijska analiza obavlja u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo.

– Ukoliko bi se desilo da neki od uzetih uzoraka nije zdravstveno ispravan, mi bi u inspekciji dobili taj nalaz, a takvih slučajeva do sada nije bilo, tvrdi gospodin Spahić.

RTVZE