v 5
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 15:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Bivša novinarka Mirjana Hrga dala je intervju za Slobodnu Dalmaciju u kojem je govorila, između ostalog, i o statusu na društvenim mrežama o ezanu koji je izazvao brojne reakcije, najviše one loše. Hrga je nakon toga obrisala status.

NER FIT

Podsjećamo da je Hrga napisala “da nije znala da je ezan poziv na molitvu već je mislila da je poziv na rat te da je odmah legla na pod kada ga je čula u Sarajevu”.

Zašto sam ga maknula?

– Prije svega, ovi vikači iz BiH su samo pokazali da ništa ne razumiju i da će se još dugo hvatati za rep. Da išta razumiju, trebali su mi zahvaliti, jer nakon tog statusa vjerovatno je 9 od 10 Hrvata guglalo što je to ezan što je ipak bila prilika njima da shvate da njihovi susjedi malo znaju o njihovoj kulturi što je u normalnim odnosima preduslov za razumijevanje i poštovanje. Zašto sam ga maknula?

Maknula sam ga jer mi se gadio kao podsjećanje na činjenicu da nakon šest godina koje sam proživjela dijeleći s njima isto nebo i isti zrak, neki nisu u stanju primiti ni kompliment, a kamoli iskreni stav o želji da ih se bolje upozna, nego su jedno iskreno priznanje o opravdanom neznanju s kraja devedesetih, dakle netom nakon rata, iskoristili za huljski napad – kazala je Hrga u intervjuu.

Tekst se nastavlja nakon reklame
Status Mirjane Hrge koji je obrisala
 • Status Mirjane Hrge koji je obrisala Foto: Avaz
 • Neće narušiti moju zahvalnost

  Dodala je da takve osobe ni ne treba upoznavati.

  – Oni su primitivni, ali njihov primitivizam neće narušiti moju zahvalnost prema ljudima njihove nacionalnosti i vjere koji su izvanredni, vrijedni divljenja i svakog susreta. Zapravo, takvi primitivci još su veći problem njima nego nama jer oni moraju s njima živjeti i sramotiti se – kazala je Hrga,

  Istaknula je i da su joj se “javili prijatelji muslimani i pružili joj podršku”.

  – Zbog njih sam nerado još jednom i pojasnila svoju izjavu jer nisam željela da ih u susretima s bezveznjacima opterećuje dobar odnos sa mnom. No, oni su me zamolili da se ne opravdavam i ne osvrćem na takve jer bolje ih poznaju od mene. Usput, moje dvije najbolje prijateljice su iz Sarajeva. Jedna je muslimanka, druga je Srpkinja. Mislim da nas tri niko ne može razdvojiti – kazala je Hrga.

  LIDER