Hrvatska ignoriše molbe za azil: Nema opravdanja za nehumano postupanje sa izbjeglicama i tražiocima azila

Screenshot 10 6

Komitet Vijeća Evrope za prevenciju mučenja i nehumanog postupanja (CPT) nedavno je objavio izvještaj o Republici Hrvatskoj, pozivajući Vladu ove države da zaustavi loše tretiranje migranata. Oni su izvršili inspekciju stanja graničnih policijskih stanica u Cetingradu, Donjem Lapcu, Karlovcu, Korenici i u prihvatnom centru za migrante Ježevo.

– CPT je svjestan značajnog izazova za hrvatske vlasti da se nose sa velikim prilivom migranata koji ulaze kroz najdužu kopnenu granicu Evropske unije. Komitet ponovo ističe da odgovori na ovakve izazove zahtijevaju zajednički evropski pristup, kao i podršku EU i njenih zemalja članica. Istovremeno, opremanje hrvatskih graničara savremenom opremom ne opravdava Hrvatsku u njenim obavezama da izbjeglice i tražioce azila ne tretira sa humanošću i dostojanstvom, piše u zaključcima izvještaja.

image

Ekspertiza CPT-a, njegova metodologija i nezavisni pristup događajima na terenima Republike Hrvatske potvrdili su postojanje prijava o ozbiljnom fizičkom maltretiranju i lošem tretmanu migranata na koridoru i tome se moraju hitno posvetiti. Forenzičari su pronašli, u mnogo slučajeva, povrede kompatibilne policijskim metodama koje se primjenjuju. Zatim, transport migranata koje bi policija uhvatila vršio se u skučenim i nesigurnim uvjetima. Ignorisani su njihovi zahtjevi za azil i potreba za sigurnošću, što je njihovo zakonsko pravo. Takva praksa, poručuju iz CPT-a, nema mjesta u državi koja poštuje zakon i ljudska prava.
Oni su jasno utvrdili da ne postoji efektivan mehanizam odgovornosti kojim bi se utvrdili sporni događaji i identifikovali počinioci. Ne postoji ni nezavisno policijsko tijelo koje bi istražilo loša postupanja ili tolerisanja tih postupaka od nadležnih agencija.

Push back operacije se ne nadgledaju, jer ne postoji nikakav nezavisni monitoring stanja na dijelu granice EU između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.