Hrvatska: Nesretnom pacijentu nije ubrizgan dezinficijens, već nešto mnogo gore

bolnica ilustracija oktobar2020 prtscn
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Sredstvo zbog kojeg je umro Antun Toplek, pacijent na hemodijalizi u čakovečkoj bolnici nije dezinficijens nego medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo, izjavio je u četvrtak direktor bolnice Tomislav Novinščak. 

Nakon tragičnog događaja kada je zbog pogreške u terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, u Županijskoj bolnici Čakovec u toku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i vanredni unutarnji, stručni nadzor. 

Pacijent je umro jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i njezi pacijenata, primijenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo. 

“Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka”, pojasnio je Novinščak. 

Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije, rekao je direktor bolnice.