Hrvatska plaća komsije po učinku, BiH novac daje za nerad

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Do prvog 1. maja ove godine pedesetak odabranih učitelja, profesora, članova akademske zajednice, raspoređeni u stručne radne skupine ponudit će Ministarstvu nauke Hrvatske prijedloge reforme obrazovanja u ovoj zemlji.

Na koncu svega, država će platiti rad samo one naučne skupine čiji program za reformu obrazovanja bude usvojen, dok ostale skupine neće dobiti nikakvu naknadu.

Na ovaj način Hrvatska će dobiti najbolji program kako da unaprijedi obrazovanje, a koji pritom poreske obveznike neće koštati stotine hiljada eura bespotrebnih dnevnica raznih komsija.

Ministar Vedran Mornar rekao je da će ovo biti najefektnija reforma obrazovanja u Hrvatskoj do sada. Oni koji misle od poreskih obveznika Hrvatske nešto naplatiti, morat će u ovom slučaju prethodno uložiti svoje znanje i vrijeme, s tim da su opet izloženi riziku da ostanu kratkih rukava.

Edin Bećarević iz Udruženja Obrazovanje gradi BiH kaže da bi i vlasti u BiH morale slijediti ovaj pozitivan primjer Hrvatske, ne samo u sektoru obrazovanja već i u drugim poljima.

– U BiH imate desetke projekata za koje kantoni, entiteti ili država izdvoji novac, a koji ne budu urađeni kako treba ili koji nikada i ne budu završeni, iako novac bude uredno potrošen – kaže Bećarević za bh. novinsku agenciju Patria.

– Sarajevski kanton izdvojio je novac za elektronske dnevnike, za videonadzor u školama, ali ako malo bolje pogledate vidjet ćete da ništa od toga ne radi kako treba i da je novac uzaludno potrošen – dodaje Bećarević.

Prema podacima Centra civilnih incijativa (CCI), od 1. januara do 31. juna 2012. godine realizacija i efikasnost rada Parlamenta FBiH bila je, tek tri posto. No, uprkos neradu parlamentaraca, poreski obveznici morali su platiti čak 3,2 miliona KM za poslaničke plaće, razne naknade i tople obroke. Neki od parlamentaraca u BiH, članovi raznih komisija uzimaju desetke hiljada KM godišnje iako nikada nisu predložili niti jedan projekt koji bi bio koristan za građane, piše Patria.

nap.ba

072INFO TV