Hrvatska priprema zakon o neradnoj nedjelji

trgovina n1 1

Hrvatska Vlada priprema zakon kojim će biti regulisan rad nedjeljom, potvrdio je portparol Vlade Marko Milić.

On kaže da vlada HDZ-a želi da nedjelja bude neradna i da će se prilikom donošenja zakona voditi računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu porodice.

Milić je najavio da već ove sednice kreću razgovori o zakonu sa sindikatima, a potom i sa poslodavcima.

Za sada se ne zna da li će HDZ ostati kod predizbornog obećanja o 14 neradnih nedjelja, pri čemu bi poslodavcima određivali koje će to nedjelje biti ili će prijedlog biti modifikovan.

“Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja još se definiše, a vlada će o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima”, rekao je Milić za portal “Indeks”.

Ustavni sud Hrvatske je, odlučujući o mjerama koje je Nacionalni štab civilne zaštite donio usljed epidemije virusa korona, proglasio protivustavnom jedino privremenu zabranu rada nedjeljom.

Ustavni sud je i ranije dva puta rušio zakonske zabrane rada nedjeljom.

Regulisanje, odnosno ograničavanje rada nedjeljom u skladu je sa Direktivom o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je lani usvojio Evropski parlament i koja mora biti sprovedena u zakonodavstva članica Unije do 2022. godine.

U polovini država članica EU rad trgovina nedjeljom je ograničen, uz izuzetke kioska, pekara, trgovina na benzinskim pumpama, autobuskim stanicama…