ce7280dd 5e44 44d6 a8cf 34e473e1e34b
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 11, 2021 @ 19:30
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Povećanje visine novčane kazne za prekršaj neprilagođena brzina u Hrvatskoj s 500 na 1000 kuna (sa 130 KM na 260 KM) predlaže vlada izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (EU), a definiraju se i nove kategorije vozila – “pomoćno pješačko sredstvo” i “osobno prijevozno sredstvo”.

NER FIT

Predlagatelj, Ministarstvo unutrašnjih poslova, povećanje iznosa kazne obrazlaže činjenicom da sadašnja visina novčane kazne ne ispunjava svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraća od ponavljanja činjenja prekršaja, piše Hina.

“Nažalost, moram navesti da je u deset mjeseci 2021. najviše osoba smrtno stradalo zbog brzine neprimjerene uslovima (35 posto) te zbog nepropisne brzine (3 posto). Ukupno je zbog neprilagođene i nepropisne brzine u ovoj godini smrtno stradalo 99 osoba, odnosno 38 posto od ukupno stradalih 259 osoba do sada u 2021.”, upozorio je potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Novi zakon za romobile

Izmjenama i dopunama Zakona definira se da u “pomoćna pješačka sredstva” spadaju romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role i sl, a u “osobna prijevozna sredstva” spadaju, pak, vozila koja nisu razvrstana ni u jednu kategoriju vozila – monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, howerboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i sl.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Izmjenama Zakona uređeno je njihovo sudjelovanje u prometu na cestama te će vozači “osobnih prijevoznih sredstava” biti dužni kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uslovom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Doktori će morati zvati policiju i obavijestiti je o uočenim problemima kod vozača

Propisuje se i obaveza liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabranog liječnika da, ako na zdravstvenom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi zdravstveno stanje zbog kojeg vozač nije više sposoban upravljati vozilom privremeno, a najduže na šest mjeseci, o tome upozori vozača, upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji i o tome obavijesti policijsku upravu ili policijsku postaju preko Centralnog zdravstvenog informacijskog sistema, istaknuo je Božinović.

Radi provedbe ove odredbe ministar nadležan za zdravstvo će uskladiti pravilnik o zdravstvenim pregledima za vozače i kandidata za vozače.

“Potrebno je napomenuti da će, u slučajevima kad je zdravstveno stanje vozača teže narušeno, on i nadalje biti upućivan na obavljanje izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda”, dodao je ministar.

Uvodi se definicija potpuno automatiziranog vozila

Uvodi se i definicija potpuno automatiziranog vozila te sankcije za vozače koji nepropisno koriste vozila s djelomično automatiziranim sistemima.

Moći će se izreći i sankcije nesavjesnim vozačima koji parkiraju vozila na mjestima predviđenim za punjenje električnih vozila, ukidaju se registarske pločice s crvenim i zelenim brojkama i slovima, a definira se i način prolaza vozila hitnih službi na prometnicama s jednom i više od dvije saobraćajne trake, kao i pojam potpuno automatiziranog vozila.

Tri zakona upućena u hitnu saborsku proceduru

U hitnu saborsku proceduru vlada je uputila tri zakona koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Buković objasnio je da je njihovo pravovremeno donošenje jedan od preduvjeta za povlačenje dodijeljenih sredstava kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

Izmjenama i dopunama Zakona o cestama (EU) želi se tako osigurati interoperabilnost elektronskih sistema za naplatu cestarine cijele cestovne mreže EU, a olakšat će se prekogranična razmjena podataka iz registra vozila u vezi s vozilima i vlasnicima ili korisnicima vozila za koje je utvrđeno neplaćanje bilo koje vrste cestarine u Uniji, naveo je ministar.

U Zakon su uključene i odredbe kojima se potiče unaprjeđenje infrastrukture za promet bicikala i pješaka, a određuju se kriteriji i uvjeti za pokrivanje troškova naplate cestarine.

LIDER