Portal 072info

Hrvatska uvodi vize za građane Srbije, BiH i Makedonije!?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pet država EU najavile su da bi mogle vratiti vizni režim, a Hrvatska kao članica Unije morala bi slijediti tu odluku

Evropska unija zabrinuta je zbog velikog porasta broja građana iz država zapadnog Balkana koji u državama EU traže azil. Iako rijetko ko od njih uspije dobiti azil, samo podnošenje zahtjeva velik je teret za administraciju tih država, piše jutarnji.hr..

Upravo zbog velikog porasta tog broja, Evropska unija ne isključuje ni krajnju mjeru ponovnog uvođenja viza za građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Crne Gore. Tim državama je još 2009. godine ukinut vizni režim, a u tom režimo ostalo je samo Kosovo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema izvještaju Evropske komisije, objavljenom jučer u Bruxellesu, broj građana ovih država koji su tražili azil u EU tijekom 2014. godine povećao se za čak 40 posto u odnosu na godinu ranije. Ukupno je to više od 50.000 ljudi, a sve to EU vidi kao “zloupotrebu vizne liberalizacije” i traži oštre mjere tih država da se takva praksa spriječi.

Vraćaju emigrante

– Koristi od vizne liberalizacije doista se vidljive kada je riječ o jačanju kontakta između ljudi i poslovnim mogućnostima. Ali zloporaba bezviznog režima onih koji traže azil u EU se mora riješiti – izjavio je u Briselu Dimitris Avramopulos, povjerenik za unutarnje poslove i migracije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je najavio da će već početkom ožujka posjetiti Kosovo i Srbiju, države iz kojih dolazi najveći broj azilanata u EU s područja Balkana.

U ovom izvještaju nije uključen i fenomen masovnog ilegalnog prelaska građana s Kosova na teritorij EU, koji ulaze preko srbijansko-mađarske granice jer se radi o građanima države koja nema viznu liberalizaciju. Ali i to je zabrinulo Evropsku uniju, a Njemačka i Austrija već su počele vraćati takve emigrante.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Informativna kampanja

U isto vrijeme stopa prihvaćanje zahtjeva za odobravanje azila znatno je pala. Najveća skupina onih koji traži azil u EU dolazi iz Srbije, više od 40 posto ukupnog broja građana država zapadnog Balkana. Slijede Makedonija, Albanija, BiH, a najmanji broj je iz Crne Gore.

Evropska unija predlaže državama regije da ojačaju informativnu kampanju da bi građanima objasnili da u EU gotovo da nemaju šanse dobiti azil.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Isto tako traže od njih da surađuju u borbi pritiv skupina organiziranog kriminala koje organiziraju, a u slučaju kosovskih građana i krijumčare ljude u EU s lažnim obećanjima da mogu dobiti azil.

Evropska unija pojednostavila je procedure uvođenja viza i, ako su neke države članice, poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, Belgije i Francuske, najavile da bi mogle predložiti odluku u vraćanju viznog režima, i Hrvatska bi kao članica EU – iako nije članica Schengena – morala slijediti tu odluku i uvesti vize za građane Srbije i BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nepoželjna mjera

Takva mjera je nepoželjna sa stajališta država članica Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, ali jedini je način da se smanji broj onih koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju da bi u EU tražili politički azil.
REŽIM ZA BiH Biometrijski pasoš umjesto vize

Dio državljana BiH već je osjetio što znači kada se hiljadu kilometara vanjskih granica EU spusti na graničnu liniju naše zemlje, a oni se nađu s druge, “pogrešne” strane nove granice. Naime, Hrvatska je od 1. jula 2013., kada je ušla u EU, uvela vize za one državljane BiH koji nemaju biometrijski pasoš.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odluku o tome Vlada je donijela na sjednici 9. majaa 2013. Banski su dvori tada izvan snage stavili Sporazum o ukidanju viza, koji je potpisan u Sarajevu u decembru 2003.

Ovdje valja naglasiti kako vizu za ulazak u Hrvatsku trebaju samo oni državljani BiH koji nemaju biometrijski pasoš, a takvih je ipak malo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)