s 25
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 31, 2021 @ 18:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U jeku krize i nacionalnih podjela koje produbljuju političari gorski spasioci iz Foče i Sarajeva, uz pomoć humanih ljudi iz društva „Kruh svetog Ante“ i Crvenog križa Novo Sarajevo, stigli su do najugroženijih stanovnika fočanske mjesne zajednice Popov Most – Tjentište. 

Paketi sa životnim namirnicama i ćebadima stigli su i do mjesta koja su tokom zime odsječena od ostatka općine. 

Išli terencima

– Za 14 dana podijelili smo oko 450 kilograma hrane i higijenskih proizvoda. Tamo gdje smo mogli, išli smo terencima, a gdje to nije bilo moguće, koristili smo turno skije. Koristili smo i akiju, odnosno čamac koji služi za evakuaciju povrijeđenih, u njega smo stavljali pakete i stigli do svake kuće.

Putevi i jesu problem, pa su te kategorije posebno ugrožene, a imate i domaćinstva na teritoriji Nacionalnog parka „Sutjeska“ koja vode žene – kaže Nenad Ikonić, načelnik Spasilačke službe (SS) „Wolf“ iz Foče.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dodaje da stanovnici udaljenih sela imaju kontakt sa SS „Wolf“ te da na svaki poziv spasioci iz Foče mogu stići u roku od sat. Radi se o mjesnoj zajednici u kojoj zajedno žive Srbi i Bošnjaci, ali imena tokom ove akcije nisu ni bila važna.

Susret s ljudima

– Taj susret s njima i sjaj u njihovim očima ne mogu se opisati riječima. Nije njima važno šta se nalazi u paketu koliko je važno to što ih se neko sjetio i došao da vidi kako su – ističe Ikonić.

Volonterska snaga

Načelnik GSS-a Novi Grad iz Sarajeva Fahrudin Dobrača kaže da je ovo nastavak dobre saradnje spasilaca iz Foče i Sarajeva. Većinu akcija realiziraju vlastitim resursima, a jedini cilj je pomoći čovjeku.

– Mi ne poznajemo nacionalne, rasne, ljudske i vjerske granice i podjele. Pokazali smo da smo volonterska snaga države BiH – kaže Dobrača.

Sličnu akciju, uz podršku donatora, spasioci iz Foče i Sarajeva najavljuju i za januar

LIDER