Hurme: Zašto su dobre kad čovjek posti?

Screenshot 8 2 1

Hurma je najzdravije voće na svijetu. Bogata je šećerom, vlaknima i proteinima. Najstariji podaci o hurmama datiraju čak 6000 godina prije nove ere, a najstariji ikad pronađeni fosil hurme dokazuje da su postojale prije čak 50 miliona godina. Veoma su popularne u zemljama Bliskog istoka, gdje se uglavnom i uzgajaju.

Za vrijeme mjeseca ramazana ljudi mnogo više konzumiraju hurme u odnosu na ostatak godine, a upravo ovo voće, koje mnogi proglašavaju najzdravijim na svijetu, uzima se kako bi se prekinuo post. Odabir nije slučajan s obzirom na brojne benefite koje donosi organizmu.

Bogate su selenom, fosforom, željezom, natrijem, kalcijem, magnezijumom i vitaminima A, C, B1 i B2, a 100 grama hurmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera.

IZVORAvaz
Prethodni članakVoyage o prekidu s Breskvicom: Pokretala me je ljubav, a sada ambicija
Sljedeći članakPjevačica koja je priznala da se bavi prostitucijom: Mušterije su mi političari, sportisti, običan narod