Husagić: Pritisak svih partija rezultirao Kurzovom ostavkom, odličan posao Alme Zadić

Screenshot 3 24
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Donedavni koordinator za integraciju austrijske političke partije SPD i jedan od čelnih ljudi bh. dijaspore u Austriji Ahmed Husagić za Klix.ba kaže da je pritisak svih političkih partija na već bivšeg kancelara Sebastiana Kurza rezultiralo njegovom ostavkom

No, smatra Husagić, na osnovu njegovog večerašnjeg obraćanja može se zaključiti da on ovu odluku smatra privremenom.

“On će ostati predsjednik partije i predsjednik parlamentarnog kluba. Po oprobanom receptu se ponovo stavlja u ulogu žrtve mada se po njegovim SMS porukama koje su javno objavljene može vidjeti da je radio na štetu austrijske nacije, a i sumnja se da ima elemenata i krivičnog djela”, govori naš sagovornik.

Kaže da je pozitivno u ovom slučaju to da se pokazalo kako funkcioniše jedna zdrava demokratija i šta znači kada je sudstvo neovisno od politike.

“Moram istaći odličan rad ministrice pravde Alme Zadić koja je sigurno bila izložena jakim pritiscima u zadnjih nekoliko dana ali očigledno nije podlegla njima nego je radila u interesu države i funkcionalne demokratije. Ostaje ipak žaljenje što stranka Zelenih nije imala toliko hrabrosti da sruši u potpunosti vladajuću koaliciju i da se napravi koncentraciona vlada sa njima i opozicionim stranaka kako bi bivši kancelar Kurz i njegova partija na duže vrijeme bili isključena iz političkih procesa”, mišljenja je Husagić.

Za kraj ističe da rad Sebastiana Kurza i njegove političke partije u prošle četiri godine se može sumirati u dvije državne krize i dvije srušene vlade.

GODISNJICA
MARKETING