Husejn Bajraktarević, harmonikaš iz Ilijaša: Na bini “Supertalenta” sam dao sve od sebe

3 18

Husejn Bajraktarević, četrnaestogodišnji harmonikaš iz Ilijaša, oduševio je nedavno žiri, a i milione gledalaca širom regije u popularnom takmičenju „Supertalent“ sviranjem, kako mnogi kažu, jednog od najkompliciranijih instrumenata.

Očekivao pohvale

– Publika na nogama, žiri u ekstazi, bio si maestralan. Kada nam dođe neko poput tebe, skroman, pristojan, dobar i još to odradi ne savršeno nego da mi ne znamo šta bismo rekli… Bio si savršen. Ono što mogu primijetiti jeste da si najbrži prst u regiji. Ne znam je li to normalno, ali sviraš veoma brzo – poručila mu je Maja Šuput nakon nastupa.

Za njega je ovo iskustvo bilo divno i veoma je ponosan na sebe, izjavio je u razgovoru za „Avaz“ i otkrio koji član žirija mu je najdraži, kada je počeo svirati harmoniku, kako se bori s tremom i koliko je važno prijavljivati se na takmičenja.

– Moram biti iskren i priznati da sam očekivao pozitivne komentare i pohvale, naravno. Na bini sam dao sve od sebe i svoj program sam odsvirao što sam bolje mogao da bih dobio što bolje komentare – priznaje Bajraktarević.

Odluku da se prijavi u ovaj šou donio je zajedno s roditeljima.

– Prijavio sam se u nadi da ću biti pozvan na audiciju. Najveća podrška su mi roditelji i porodica. Takmičenja su mnogo bitna zbog takmičarskog duha, a, naravno, i zbog stjecanja iskustva. Do sada sam učestvovao na 15 internacionalnih takmičenja i uvijek sam osvajao prvo mjesto. Svako životno iskustvo donosi neka nova prijateljstva, pa tako i ovo – otkriva mladi harmonikaš.

Pobijediti tremu

Od toga kakav je nastup u pitanju zavisi i koliko je prisutna trema.

– Trudim se da pobijedim tremu i pokušavam da je bude što je manje moguće. Harmoniku sviram od sedme godine, tako da imam i iskustva što se tiče nastupa – kaže Bajraktarević.

Prvu harmoniku mu je kupio otac kada se upisivao u prvi razred niže muzičke škole.

– Ne znam odakle ljubav prema ovom instrumentu. U porodici mi niko ne svira harmoniku. Sada idem u Srednju muzičku školu i prvi sam razred. Ne znam gdje će me put odnijeti, ali nakon srednje škole planiram upisati Akademiju – zaključio je četrnaestogodišnji harmonikaš iz Ilijaša.

Ozbiljno gradivo

– Husejn je dostigao jedan viši nivo za razliku od svoje generacije. On svira ozbiljno gradivo, za koje je trebalo mnogo truda i rada. Dnevno svira pet ili šest sati. Zahvaljujem posebno Husejnovim roditeljima koji su vjerovali u njegov uspjeh, podržavali ga, bodrili i finansirali za sva putovanja i takmičenja, jer to nije lako u današnje vrijeme – kazao je nedavno njegov profesor Enes Fazlić.

IZVORAvaz
Prethodni članakPandemija anksioznosti i depresije: Raste upotreba antidepresiva
Sljedeći članakOčekuje se smanjenje cestarine za korištenje autoputa u Federaciji BiH