Portal 072info

HUSEJNAGIĆ: Vlada ZDK-a nema dovoljno budžetskih sredstava

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) nema dovoljno budžetskih sredstava, ali je do sada utrošila blizu tri miliona KM vlastitih sredstava za sanaciju šteta od poplava i zaštitu stanovništva – kazao je Munib Husejnagić, kantonalni premijer u ostavci, na današnjem susretu s predstavnicima medijskih kuća.

Ova sredstva prije svega su utrošena na angažovanje mehanizacije na čišćenju puteva, od kojih prioritet ima komunikacija prema selima Željeznom Polju kod Žepča.

– Vlada je opredjeljena da prioritetno rješava deblokadu putnih saobraćajnica i obnovu uništenih stambenih objekata u poplavama i klizištima, ali ne i ispunjavanje nečijih želja – istakao je Husejnagić.

Pored toga nastoji se za siguran saobraćaj osposobiti regionalni pravac Nemila – Bistričak, prema selima Šerićkog kraja, kako bi bili stvoreni uslovi za prevoz radnika i učenika u nastupajućoj školskoj godini.

Husejnagić je istakao da novi problem u radu, Vlade ZDK u ostavci, je ne prihvaćanje predloženog rebalansa ovogodišnjeg budžeta na sjednici Skupštine ZDK, tako da se sada mora hitno, u skladu sa zakonom, naći alternativno rješenje za realizaciju sredstava u iznosu od 1,2 miliona KM, koja su odlukom od Federalne vlade dodijeljena kao pomoć stradalim područjima u ZDK-u.

– Ova sredstva su namijenjena za prioritetne projekte u općinama. Rok za dostavljanje izvještaja Federalnoj vladi je 90 dana, a odbijanje rebalansa od strane opozicije iskorišteno je u predizborne svrhe, što će osjetiti privreda, borci, socijalne kategorije, civilne žrtve rata, majke-porodilje i druge kategorije – rekao je Husejnagić.

On je napomenuo da ZDK-a nije prezadužen i da se, uprkos teškoćama, uspjelo pronaći rješenja za isplate plaća u zakonskom okviru, te obećao da će julske plaće svim budžetskim korisnicima biti isplaćene do kraja augusta.

Fena

Podijelite članak