4 23
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 26, 2021 @ 22:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Osim Jasmine Hostert, novi član Bundestaga trebao bi postati i mladi Adis Ahmetović, kandidat SPD-a iz regije Hanover. Mladi socijaldemokrata aktivan je od svoje 15. godine, najprije kroz omladinski aktivizam, a potom kao član SPD-a. Već u 17. godini postao je zamjenik predsjednika omladinske organizacije stranke za Hanover, a potom i član kabineta pokrajinskog premijera.

Rezultate izbora u Njemačkoj najavio je u razgovoru za „Avaz“ prije mjesec dana, kada je istakao da je njegova stranka uvijek imala bolji program i kadrove od CDU-a, a njegova želja je da nova njemačka vlada bude formirana bez ove stranke. Govoreći o zapadnom Balkanu, Ahmetović je istakao da se radi o regionu koji pripada Evropi.

– U Njemačkoj sam rođen, živim ovdje i volim ovu državu, ali nikada nisam zaboravio odakle sam i šta mi je identitet. Primarno ću se posvetiti vanjskim poslovima. Bit ću angažiran prvenstveno na približavanju zapadnog Balkana EU, evropskim integracijama BiH, ekonomskom jačanju regiona. Ali ja želim otvoriti i pitanje ulaska Turske u Evropsku uniju, jer mislim da i Turska pripada Evropi te da je neophodno ponovo otvaranje EU sa svojim vrijednostima prema toj zemlji – kazao je Ahmetović u razgovoru za “Avaz” kojeg smo objavili 23. avgusta.

LIDER