I male oči trebaju zaštitu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sunčane naočale su tako zanimljive na nosićima naših najmlađih. Ali one ne smiju biti ni ukras, niti igračka. Medicinari smatraju da bi djeca već od treće godine morala nositi sunčane naočale, a roditelji riskiraju zdravlje očiju i vid svoje djece jer ignoriraju opasnosti kojima prijete štetne sunčeve zrake.  

Najnovija istraživanja dokazala su da već do 18. godine djeca apsorbiraju 80 posto UV ukupnog zračenja kojem smo izloženi za života. Dječjie su oči posebno osjetljive na štetne sunčeve zrake. Izloženost UV zračenjima povećava stoga rizik od očnih bolesti.

– Roditelji se ne dvoume treba li dijete namazati kremom sa zaštitnim faktorom, ali zato ne vode računa o zaštiti njihovih očiju. Nikad nije prerano da bi se počele nositi sunčane naočale, a djeca bi ih trebala nositi već od treće godine, tvrde britanski optičari.

Sunčane naočale moraju pružati sigurnu zaštitu od UV zraka, što znači da sunčane naočale koje su zapravo dječije igračke nisu adekvatna zaštita. Stoga je važno da imaju stakla s jasnom deklaracijom na kojoj piše da štiti od štetnih zraka.

Zjenice dječijih očiju veće su nego kod odraslih, tako da svjetlost u njih prodire lakše i dublje te ih tako oštećuje.

– Sunčane naočale djeci nisu potrebne samo na plaži ili na skijanju, nego i kad se igraju napolju, a nebo je bez oblaka, kaže dr. Martin Zimmerman, specijalista za bolesti očiju djece i glavni liječnik na Univerzitetskoj klinici u Nirnbergu.

Kakve trebaju biti sunčane naočale za djecu? Evo preporuka:

1. Moraju od svjetlosti potpuno štititi oči – dakle, biti dovoljno velike;

2. Trebaju imati elastične okvire, a “stakla” ne smiju biti od stakla;

3. Birajte smeđu, zelenu ili sivu boju “stakala”, nikako roza, crvenu, plavu ili žutu.

4. Stepen zatamnjenja treba biti do 70 posto.

5. Trebaju temeljito filtrirati UV zrake (na njima treba biti znaka “UV 400” ili CE).

6. Naočale kupujte kod optičara, a ne na kiosku.

AVAZ