I poslije „Asima“ – „Asim (Sedad)”

Univerzitet u Zenici posljednjih mjeseci u centru je zbivanja zbog brojnih sudskih procesa i istraga koje se vode po raznim osnovama i prijavama o mogućim nezakonitostima u radu ove visokoškolske ustanove.

Ništa tu ne bi bilo sporno, čak naprotiv istražni i sudski organi i treba da vode istrage i procesuiraju one koji krše zakone, da zeničko pravosuđe selektivno ne provodi pravdu. Čini se da su sve glasnije kritike na pravosuđe u Zenici osnovane jer je mnogo prmjera kako se procesuiraju određeni kadrovi koji nisu dio vladajućih, a znamo ko su oni. Primjera je mnogo, a o čemu se može mnogo pročitati na portalima u poslejdnjih nekoliko godina.

Mi ćemo izdvojiti jedan klasičan primjer selektivne pravde, a tiče se sudskog procesa koji se vodi protiv nekoliko funkcionera Univerziteta u Zenici. U decembru prošle godine pred Općinskim sudom u Zenici potvrđena je optužnica protiv bivšeg rektora Univerziteta u Zenici Damira Kukića, kao i Alaudina Brkića, Nedžada Polića i Ilhana Bušatlića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Jednom od optuženih, pored ostalog, na teret se stavlja da je omogućio premještanje jedne uposlenice Univerziteta u Zenici iz neakademskog u akaemsko osoblje bez raspisivanja javnog konkursa, iako je riječ o osobi koja je bila izvanredan student i imala je i više nego dovoljan prosjek za izbor u zvanje asistentice. Ali, nije moglo bez javnog konkursa jer zakon tako kaže. U ovom slučaju dolazimo do centralnog dijela priče jer je aktuelni član Predsjedništva SDA BiH, dr. Sedad Dedić, koji se lažno predstavlja kao prof. dr, a ustvari je doc. dr, na identičan način, uz napomenu da Dedić nije imao prosjek iznad 8.0 da bi uopće mogao biti asistent zbog čega se sad akademska zajednica i student koji su studirali sa Dedićem bukvalno ismijavaju, bez javnog konkursa premješten iz neakademsko u akademsko osoblje Pravnog fakulteta UNZE.

Krenimo redom.

Sedad Dedić, koji je poznat kao osoba koja voli da se slika sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem gdje god stigne, vjerovatno na taj način pravi sebi put do vrha stranke i svih blagodati koje mu stranka daje, a jedna od njih je i predsjednik NO UNIS GINEX Goražde gdje je očito po zadatku, ali o tome ćemo u drugoj priči, osoba je koja je svoj put započela kao stranački aktivista uhljebljen na Univerzitet u Zenici 2007. godine i to kao bibliotekar na Filozofskom fakultetu UNZE. Godinu kasnije premješten je na mjesto sekretara Ekonomskog fakulteta, a 2010. godine prelazi na poziciju sekretara Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. No, sve ovo nije bilo dovoljno lošem student prava i ambicioznoj uzdanici zeničke SDA i tadašnjeg predsjednika Ibrahima Šišića, pa je krenuo dalje. Iako je, što mogu potvrditi svi student iz te generacije na Pravnom fakultetu, bio prosječan student, Dedić je odlučio da, naravno uz podršku SDA I predsjednika Ibrahima Šišića, nakon što magistrira krene u svoju akademsku karijeru. Tako je i bilo, 2013. godine Dedić je magistrirao, što je također vrlo upitno, a onda je, napominjemo, kao sekretar Pravnog fakulteta UNZE pokrenuo lobiranje da ide u akademsko osoblje. Naravno, finansijski i ostali benefiti su neuporedivi u odnosu na one koje imate kao sekretar fakulteta. U aprilu 2015. godine, tačnije 16.04.2015. godine, Naučno-nastavno vijeće Pravnog fakulteta UNZE donosi Odluku o raspisivanju konkursa u kojem se, pored ostalog, tražio izbor u nastavničko zvanje viši asistent za užu naučnu oblast “Državno i međunarodno javno pravo”, nastavni predmet “Ekonomske osnove države i prava” BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA. Ponavljamo, BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA.

Nakon konkursa, koji je bio samo forma, Senat UNZE 01.07.2015. godine donosi Odluku o izboru mr. sc. Sedada Dedića u zvanje višeg asistenta BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA. Tu se ambicije Dedića, naravno, nisu zaustavile. Posljednjeg dana augusta 2016. godine Rekrorat UNZE donosi Rješenje o otkazu ugovora o radu magistru Sedadu dediću na mjesto sekterara Pravnog fakulteta UNZE i, BEZ JAVNOG KONKURSA, zaključuje novi ugovor o radu na neodređeno vrijeme sa magistrom Sedadom Dedićem na radno mjesto višeg asistenta na Pravnom fakultetu UNZE. Dedićevi snovi postaju java, prelazi u akademsko osoblje Univerziteta u Zenici. Vratimo se na početak priče I pitamo javno, zašto je ovaj primjer ostao “neopažen” pravosuđu svo ovo vrijeme, a mnogo “blaži” slučaj je promptno procesuiran od strane zeničkog pravosuđa koje je ekspresno potvrdilo optužnicu protiv nekoliko funkcionera UNZE koji, naravno, nisu podobni sistemu.

Sve navedeno u tekstu potkrepljujemo dokumentima do kojih smo došli, a ono što pruža bar malu utjehu jeste činjenica da se i Tužilaštvo ZDK uključilo u provjeru akademskog napredovanja člana Predsjedništva SDA Sedada Dedića kojem “sva vrata” u SDA BiH otvara njegov mentor i zaštitnik Halid Genjac. Zašto loše đake vječni Genjac “podvaljuje” predsjedniku Izetbegoviću nije jasno. Na kraju prvog dijela ove priče dodajmo i to da je doc. dr. Sedad Dedić na prvom glasanju kolega iz akademske zajednice, prošle godine tokom kandidature za prodekana Pravnog fakulteta UNZE dožiovio debakl. Da je bilo do Genjca i SDA, vjerovatno bi Dedić postao prodekan. Ovako je samo potencijalni osumnjičenik za nezakonito napredovanje i, vjerovali ili ne, član Predsjedništva SDA BiH i predsjednik NO UNIS GINEX Goražde. Iako je od SDA, previše je!

Radnici GINEXA