I zimi je potrebna krema za sunčanje, ovo je razlog

zima
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Greška je preskakanje kreme za sunčanje tokom zime jer mislite da je sunce slabo, a uglavnom ga i ne vidite. Krema za sunčanje treba da bude dio vaše rutine u njezi kože bez obzira na vrijeme ili dob godine, savjetuju dermatolozi.

Stvaranje bora

Bez obzira koliko gusti ti oblaci izgledaju zimi, do 80 procenata sunčevih zraka i dalje može da prođe kroz njih. Postoje dvije vrste UV zraka koje utječu na vas, od kojih je jedan apsolutno i dalje veoma opasan tokom zime. UVA zraci su jaki tokom cijele godine, zato je koži potrebna zaštita.

ČITAJ JOŠ:  Najbrže, najmekše, najukusnije... Ovo je najbolji recept za kiflice!

Oštro zimsko vrijeme isušuje i opterećuje kožu što može dovesti do stvaranja bora pa je i zbog ovoga krema za sunčanje važan dio zimske njege. UV zraci oštećuju kolagen i elastin u koži, što dovodi do ubrzanja finih linija i bora.

Istraživači su uporedili starenje kože kod 900 muškaraca i žena iz Australije tokom četverogodišnjeg perioda. Otkrili su da oni koji su svakodnevno koristili kremu za sunčanje nisu imali vidljivo povećanje starenja kože. Sve u svemu, imali su 24 posto manje starenja od onih koji nisu nosili kremu za sunčanje.

ČITAJ JOŠ:  Tozovac će biti sahranjen u petak na Novom groblju u Beogradu

Štetni UV

UV zračenje se povećava za 5 posto sa svakih hiljadu stopa iznad nivoa mora. To znači da što je vaša nadmorska visina veća, to je veća izloženost štetnim UV zracima. Osim toga, snijeg reflektira i pojačava sunčevu svjetlost, što vas čini veoma podložnim opekotinama.

GODISNJICA
MARKETING