Portal 072info

Iduća sedmica ključna za Vladu FBiH

Međustranački razgovori koalicionih partnera u FBiH (HDZ BiH, SDA i DF), kako bi se riješio novonastali problem u vezi s imenovanjem nove Vlade FBiH, nisu održani iako su najavljivani, već iz stranaka uvjeravaju da će problem biti riješen naredne sedmice.

Problem je nastao zbog odluke o povlačenju saglasnosti na imenovanje koju je u četvrtak donio potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, rekao je da je odluka o imenovanju Vlade FBiH na snazi te da povlačenje saglasnosti na imenovanje, koje je u četvrtak potpisao potpredsjednik FBiH iz reda Srba, ne znači poništenje odluke o imenovanju.

“Čekam pismeno očitovanje predloženih ministara o nacionalnom izjašnjenju  i kad dobijemo izjašnjenje Vladu može potvrditi Parlament FBiH”, rekao je Čavara.

“Od početka je bio dogovor da DF predloži tri ministra iz reda Srba, da HDZ BiH predloži pet ministara iz reda Hrvata i jednog iz reda ostalih. Međutim, dogovor nije ispoštovan, a ja sam mislio da će se taj dogovor ispoštovati”, rekao je Dunović.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, rekao je da Savjet ministara BiH ne treba čekati na dogovor o Vladi FBiH i naglasio da federalna vlada mora biti formirana iduće sedmice. Na pitanje da li će HDZ odustati od srpske pozicije u Vladi FBiH i povući kandidaturu Zore Dujmović, Čović je rekao da trenutno ne razmišlja na takav način, ali da će učiniti sve da bi se prepreka otklonila, kakva god bila.

Safet Kešo, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH, rekao je da među kandidatima ima sedam Bošnjaka, što je ustavni minimum.

Naime, šest Bošnjaka predložila je SDA, a sedmog DF. Radi se o novom ministru energetike, rudarstva i industrije Reufu Bajroviću.

Inače, u četvrtak je problem nastao i zbog toga što niko nije znao kako se izjasnio Reuf Bajrović.

Podijelite članak