Portal 072info

Igračka koja je zaludila cijeli svijet odavno je stigla i u svaku ulicu u BiH: Navodno oslobađa od stresa, ali šta o njoj misle psiholozi?

Najvruća “igračka” sezone u Bosni i Hercegovini je takozvani Fidget Spinner, koji se na internetu reklamira kao naprava za one koji se u životu nose s poremećajima poput hiperaktivnosti, autizma te anksioznog poremećaja.

Nepravilni kotač

Ipak, širom naše zemlje Fidget Spinner postao je igračka koju nastavnici iz ruku učenika uzimaju više nego mobitele, a na ulicama je moguće sresti i starije kako vrte ovu napravu.

Funkcionira na način da osoba koja je drži može neprestano vrtjeti među pristima, a izgleda kao nepravilni kotač. Osim obične vrtnje, ljudi su počeli s ovom napravom izvoditi i razne trikove.

I dok većina korisnika tvrdi da oslobađa od stresa i svakodnevnih problema, neki od onih koji posjeduju ovu neobičnu igračku i ne znaju čemu služi.

Ajdin Bečić (19) iz Zenice za Fidget Spinner saznao je na internetu, nakon čega se zainteresirao da sazna čemu služi, a potom ga je odlučio i kupiti.

ajdin-becic

Bečić: Dobra zanimacija

– Kada sam čuo da oslobađa od stresa kod ljudi, otišao sam kupiti jedan Spinner koji sam platio 6 KM. Za kratko vrijeme je postao dobra zanimacija i često je u mojim rukama – kaže Bečić.

Tvrdi da mu igranje s ovom igračkom “ubija” dosadu, oslobađa ga od stresa i svakodnevnih problema. Najčešće ga “vrti” na putu do teretane, fakulteta, kuće…

Za razliku od njega, Ira Spremo (20) dobila je ovu igračku na poklon. Ne krije da ne zna čemu služi te da je rijeko koristi.

– Dobila sam igračku na poklon od momka. Iskreno, ne znam čemu služi. Mene nakon pet minuta korištenja nanervira, tako da je slabo koristim – priča ona.

ira-spremo
Spremo: Nanervira me nakon pet minuta korištenja

Svjetski hit

Rotacijom ove sprave, kako tvrde trgovci, stvara se malo magnetno polje koje u korisnicima proizvodi unutarnji mir, odnosno smanjuje nervozu. Neki čak kažu da pomaže u procesu prestanka pušenja. Moguće ih je naći od 5 KM pa nadalje, a pojavile su se i kao svijetleće.

Navodno je ovu igračku izumila Ketrin Hetinger sa Floride, prije dvije decenije, vjerovatno ne pomišljajući da će jednoga postati pravi svjetski hit.

Pomaže boljem praćenju nastave

Prema riječima psihologa Dženana Skelića, ova igračka je vrlo interesantna i zanimljiva te je ne treba dovoditi u negativan kontekst.

dzenanskelic

Skelić: Nije štetna

– Bitno je da nijedno istraživanje ne pokazuje da je štetna. Ona nikako ne može utjecati na koncetraciju djece u školi, naprotiv, pojedinoj djeci može pomoći da se fokusiraju i bolje prate nastavu dok se igraju s njom ispod stola – smatra on.

Avaz.ba

Podijelite članak