Portal 072info

Igračke iz vremena bivše Jugoslavije: Pripremale djecu za nove i veće životne avanture

Igračke koje je proizvodila Mehanotehnika podsticale su kreativnost i pripremale djecu za neke nove i veće životne avanture.

Glavna ideja je bila da se svako dijete razvija i raste sa osmijehom na licu. Zato je i sigurnost igračaka odnosno materijala koji su se koristili za izradu uvijek bila na prvom mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mehanotehnika je osnovana 1952. kao preduzeće za proizvodnju i prodaju metalnih i plastičnih proizvoda.

U početku, preduzeće nije čak posjedovalo ni vlastito proizvodno mjesto, a zgrada i mašine su obezbijeđeni tek krajem sljedeće godine kada se na tržištu pojavljuju prvi proizvodi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Godine 1959. Mehanotehnika se prvi put pojavljuje na Sajmu igračaka u Nurnbergu, gdje je bila redovan izlagač sve do današnjih vremena.

Sredinom 60-tih je ustanovljena saradnja sa Odjeljenjem dječije i adolescentne psihologije Univerziteta u Ljubljani, a naziv projekta je bio “Dobra igračka”. Upravo je ovo jedan od razloga zbog kojih je Mehanotehnika počela proizvoditi igračke vrhunske psihološke izvedbe i pedagoškog sadržaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Igračke iz Jugoslavije su postale poznate djeci širom svijeta. Australija, Brazil, Kanada – samo su neke zemlje u koje su se izvozile. Jedna od najpoznatijih igračaka je svakako bio dječiji telefon koji je dolazio u kompletu od 2 komada, bio je potpuno funkcionalan i ograničavala ga je jedino dužina kabla koju je imao. Proizvodio se sredinom 1970.

Ipak, zaštitni znak su bili električni vozići koji su imali lokomotivu, vagone, šine i djelove za prugu koja se mogla sastavljati po priloženim šemama, a uz to i kompletnu drugu “infrastrukturu” za izgradnju pravog malog grada sa željezničkom stanicom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Električne lokomotive su bile i ostale pravo malo dizajnersko remek djelo, a sva djeca koja su 1970. ili 1980. dobila vozić, vrlo vjerovatno su dobili onaj na čijoj je pozadini pisalo “Made in Yugoslavia”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cdm.me

Podijelite članak
  • 17
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME