Portal 072info

Igračke iz vremena bivše Jugoslavije: Pripremale djecu za nove i veće životne avanture

Igračke koje je proizvodila Mehanotehnika podsticale su kreativnost i pripremale djecu za neke nove i veće životne avanture.

Glavna ideja je bila da se svako dijete razvija i raste sa osmijehom na licu. Zato je i sigurnost igračaka odnosno materijala koji su se koristili za izradu uvijek bila na prvom mjestu.

Mehanotehnika je osnovana 1952. kao preduzeće za proizvodnju i prodaju metalnih i plastičnih proizvoda.

U početku, preduzeće nije čak posjedovalo ni vlastito proizvodno mjesto, a zgrada i mašine su obezbijeđeni tek krajem sljedeće godine kada se na tržištu pojavljuju prvi proizvodi.

Godine 1959. Mehanotehnika se prvi put pojavljuje na Sajmu igračaka u Nurnbergu, gdje je bila redovan izlagač sve do današnjih vremena.

Sredinom 60-tih je ustanovljena saradnja sa Odjeljenjem dječije i adolescentne psihologije Univerziteta u Ljubljani, a naziv projekta je bio “Dobra igračka”. Upravo je ovo jedan od razloga zbog kojih je Mehanotehnika počela proizvoditi igračke vrhunske psihološke izvedbe i pedagoškog sadržaja.

Igračke iz Jugoslavije su postale poznate djeci širom svijeta. Australija, Brazil, Kanada – samo su neke zemlje u koje su se izvozile. Jedna od najpoznatijih igračaka je svakako bio dječiji telefon koji je dolazio u kompletu od 2 komada, bio je potpuno funkcionalan i ograničavala ga je jedino dužina kabla koju je imao. Proizvodio se sredinom 1970.

Ipak, zaštitni znak su bili električni vozići koji su imali lokomotivu, vagone, šine i djelove za prugu koja se mogla sastavljati po priloženim šemama, a uz to i kompletnu drugu “infrastrukturu” za izgradnju pravog malog grada sa željezničkom stanicom.

Električne lokomotive su bile i ostale pravo malo dizajnersko remek djelo, a sva djeca koja su 1970. ili 1980. dobila vozić, vrlo vjerovatno su dobili onaj na čijoj je pozadini pisalo “Made in Yugoslavia”.

Cdm.me

Podijelite članak
  • 17
    Shares