Igraonice ne smiju preuzimati funkciju vrtića

igraona
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, na posljednjoj sjednici podnijela je inicijativu da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo prekontrolira rad ustanova koje rade kao vrtići, a da za to nemaju potrebne uvjete.

– Znamo da u oblasti rada vrtića i igraonica ima propusta i zato tražim da se izvrši provjera. Naime, obdanište, kao i škola, ima svoju odgojnu i obrazovnu funkciju, jasno i sistemski propisanu. Svako ko se bavi tom djelatnošću, s obzirom na te dvije funkcije, mora biti dio ustanovljenog sistema – kazala je Bešlija.

ČITAJ JOŠ:  Troje četverogodišnjaka pobjeglo iz vrtića

Prema njenim riječima, je li taj sistem dobar ili loš, utvrđuju stručni ljudi i onda se kroz izmjene zakona i druge legislative može mijenjati.

Paralelni sistem

– Međutim, o tome ne mogu odlučivati vlasnici igraonica ili njihovi zaposlenici te „izigravati“ vrtiće, preuzimati njihovu ulogu i tako stvarati paralelni sistem. To je siguran put da se generacije i generacije odgojno i obrazovno oštete. Moramo ih uvući u sistem ili da se, ako nemaju kapacitete da ispune zahtjeve koje propisuje zakon, prestanu predstavljati kao vrtići – ističe Bešlija.

ČITAJ JOŠ:  Troje četverogodišnjaka pobjeglo iz vrtića

Na rad takvih ustanova ima primjedbu i Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Reakcija KUIP-a

– Dobro bi bilo da inspekcija uđe u sve ustanove i firme te da prekontrolira njihov rad. Također, kantonalno resorno ministarstvo treba javno objaviti spisak subvencija, odnosno novac koji je dat privatnim vrtićima za boravak djece koja nisu upisana u JU „Djeca Sarajeva“. Tada će se vidjeti finansiraju li se time vrtići u sistemu ili izvan njega – naglašava Sivro.

ČITAJ JOŠ:  Troje četverogodišnjaka pobjeglo iz vrtića

On insistira i na tome da inspekcija prekontrolira i to poštuju li se epidemiološke mjere, a posebno one koje se odnose na broj djece u grupama te rade li svi u skladu sa zakonom.

Portparol KUIP-a Vildana Brdarić potvrdila je za „Avaz“ da će inspekcija, a prema prijemu zastupničke inicijative, provesti službeni postupak i pripremiti odgovor zastupnici koja je pokrenula konkretnu inicijativu.

GODISNJICA
MARKETING