Portal 072info

Ima se para, ima se s čim: BiH kupuje službena vozila za 13 miliona KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trenutno je u BiH u toku 156 tendera za nabavku službenih vozila čija se vrijednost procjenjuje na oko 13 milona KM, piše Srpskainfo.

Podaci su ovo baze Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), u kojoj su navedeni svi okončani tenderi, kao i oni koji se još vode kao otvoreni, a raspisani su ove ili najranije u toku prošle godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Poznato je da je BiH lider kada je u pitanju brojnost voznog parka. Limuzine naših funkcionera mnogo su skuplje nego vozila nekih evropskih lidera, a vrijednost motornih vozila u 75 institucija BiH iznosi nevjerovatnih 107 miliona KM.

Dok javnost već odavno upozorava da je broj automobila prevršio svaku mjeru, nekima ipak nije dosta, jer se tenderi i dalje raspisuju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako su u tendere uračunata i vatrogasna vozila, skuteri, kombi vozila, kao i električni traktori za aerodrom, veliki broj ipak se odnosi upravo na službene automobile.

Među tenderima koji su na BIRN-ovoj bazi kategorisani kao „u toku“ „najskuplji“ je onaj koji je objavila Radio televizija RS-a, u kome se traži 20 službenih vozila, a vrijednost tendera procijenjena je na skoro milion KM!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na vrhu liste svakako je i onaj Opštine Gradiška, koji je raspisao tender za nabavku osam automobila, vrijedan 280.000 KM. Među tenderima je i onaj banjalučke Toplane, Ministarstva civilnih poslova, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, kao i  Opštine Sokolac.

Među tenderima je i onaj Grada Trebinja, koji nabavlja vatrogasna vozila vrijedna 280.000 KM, tender su raspisali i u Domu zdravlja u Lakašima, u Vladi Brčko Distrikta, kao i mnogi drugi.

Vidljivo je da je među tenderima od prošle godine ostalo mnogo onih koji se odnose na vatrogasna vozila, vozila za civilnu zaštitu, kao i ostala vozila za sličnu upotrebu, dok su tenderi koji se odnose na kupovinu automobila za funkcionere mahom na vrijeme završeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 24
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME