AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Američka savezna država Virdžinija ukinula je smrtnu kaznu.

To je simbolična odluka za državu koja ima rekordan broj pogubljenja u historiji SAD-a, a time je postala prva bivša država segregacijskog juga koja je okončala primjenu smrtne kazne.

– Danas više nema mjesta smrtnoj kazni u ovoj državi. Ukidanje smrtne kazne je dobra i moralna odluka – rekao je demokratski guverner Ralph Northam na svečanosti u zatvoru Greensville, gdje su se do sada odvijala pogubljenja.

Spomenuo je slučaj Earla Washingtona, hendikepiranog muškarca osuđenog na smrt 1984., čije je pogubljenje ukinuto samo devet dana prije predviđenog datuma. Oslobođen je 2000. godine.

– Sistem je omogućio da nedužna osoba bude osuđena za ubistvo i ako je Earl Washington jedina osoba za koju znamo da je spašena iz hodnika smrti u Virdžiniji, možemo li biti sigurni da nije bilo i drugih? – zapitao se guverner Northam i dodao:

– Ne možete izreći ovu presudu ako niste 100 posto sigurni da ste u pravu i ako znate da sistem ne funkcionira jednako za sve – dodao je, uz naglasak da su 296 od 377 pogubljenih zatvorenika u 20. stoljeću bili Afroamerikanci.

Nakon dugih i teških rasprava, dva doma Virdžinije su početkom godine izglasala ukidanje smrtne kazne čime se ta država pridružila 22 savezne države gdje je smrtna kazna već ukinuta i tri druge u kojima traje moratorij (Kalifornija, Oregon i Pennsylvanija).