Portal 072info

Imamović: Formirati projektni tim i skraćeni nastavni program

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Nusret Imamović pokrenuo je zastupničku inicijativu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da se u okviru Ministarstva obrazovanja formira projektni tim nastavnika, profesora i pedagoga u svojstvu autora i recenzenata kao i predstavnika roditelja, koji će za osnovno i srednje obrazovanje pripremiti, za sve nastavne predmete minimalan broj elektronskih nastavnih jedinica i sadržaja koji će na web-stranicama ministarstva i škola biti dostupne za učeniku u slučaju prekida nastavnog procesa na duži period.  

– Ovaj nastavni sadržaj bi bio jedinstven i obavezujući za sve osnovne i srednje škole ZDK (javne i privatne, op.a.). Također, pored ovog, radni tim bi pripremio, a ministarstvo usvojilo skraćeni nastavni program svih predmeta, koji bi se aktivirao za slučaj obustave nastave na duži period – kaže Imamović. 

Pojašnjava da bi skraćeni program sadržavao minimalni broj nastavnih jedinica neophodnih za uspješan nastavak školovanja i savladavanje gradiva učenika u narednim godinama školovanja.

– Predlažem da elektronski materijal bude u nivou sadržaja nastavnih jedninica skraćenog nastavnog programa. U okviru ovih aktivnosti neophodno je napraviti pregled stanja IT opreme, potrebnih ulaganja u istu, te opremanje škola i edukaciju nastavnog osoblja osnovnih i srednjih škola za ekspeditivnu realizaciju tzv. „on-line“ nastave za ubuduće – kaže on.

Ističe da je sve ovo neophodno kako bismo spremniji dočekali bilo kakav sličan ili isti društveno-zdravstveni fenomen.

On je kantonalnom Ministarstvu za privredu uputio pitanja u vezi s mjerama i aktivnostima koje su poduzeli kao podršku privredi u ZDK od momenta proglašenja „Stanja nesreće“ izazvanog pandemijom koronavirusa pa do momenta prijema pitanja, dok je od Štaba civilne zaštite ZDK zatražio odgovor na pitanje koliko su uređaja, opreme i usluga, koji su predmet Javnih nabavki po Zakonu o Javnim nabavkama, nabavili po skraćenoj proceduri u istom periodu.

Avaz – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 8
    Shares

Počitajte još

SBB BiH ZDK: Postojeća većina SDA, HDZ, ASDA svjesno marginalizira ulogu Skupštine

Redakcija

Meldina Ugarak uputila inicijativu za vraćanje novca od kazni za nenošenje maski građanima ZDK

072info

Nije usvojeno izvršenje budžeta za 2019. godinu, prekinuta Skupština ZDK-a

Redakcija