Portal 072info

Imena 1.278 Bosanaca i Hercegovaca lansirana na Mars

Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas letjelicu “Insight” ka Marsu koja treba da istraži misterioznu unutrašnjost “crvene planete”. Zanimljivo je da se u njoj nalazi i čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje.

Letjelici “Insajt” bit će potrebno više od šest mjeseci da pređe 485 miliona kilometara do Marsa, gdje će izvoditi geološka iskopavanja bez presedana i pokušati da izmjeri podrhtavanja tla.

Ima i opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

U čipu poslatom u letjelici, nalazi i čip sa 2.835 imena osoba iz Srbije, 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 imena osoba iz Crne Gore.

Najviše imena, oko 600.000, ima iz SAD, na drugom mjestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slijede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Njemačka i Rusija.

Navodi se da je reč je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama unazad, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na Nasin mejl pošalju osnovni podaci kako bi se zabilježilo ime osobe koja želi da bude dio misije.

“Insajt” je lansiran iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, što je prvo polijetanje jedne međuplanetarne misije van čuvenog Kejp Kanaverala na Floridi, odnosno prvo sa zapadne američke obale.

CDM

Podijelite članak