Portal 072info

Inicijativa učenika Prve gimnazije u Zenici: Povećanje novčanih kazni za nedozvoljeno parkiranje

Prva gimnazija, u sklopu predmeta demokratije, radi na projekt ‘Građaninu’, u kojem svaki razred bira problem za koji predlaže određeno rješenje.

Razred III-1 je izabrao aktuelnu temu u našem gradu, tj. aktuelan problem parkiranja vozila na zelenim površinama i trotoarima.

Projekat nosi naziv “Budi drug oslobodi put”.

“Opredijelili smo se za to upravo iz toga što smo svjesni da u Zenici svakim danom vidimo sve više vozila koji nam zauzimaju prostor na trotoarima. Problem čini još većim činjenica da osobe s invaliditetom, porodilje i djeca moraju da zaobilaze nepravilno parkirana vozila i na taj način stavljati svoje zdravlje, pa čak i život u opasnost”

Drugi dio problema što se tiče svih nas, jeste parkiranje na zelenim površinama. Zenica je grad s mnogo zelenila i parkova koji čine ovaj grad još ljepšim. Koristeći te prostore za parkiranje vozila šteti okolišu, na taj način se polahko uništava priroda koja nas okružuje. Razred je obavio intervju sa šefom Komunalne službe u Gradskoj upravi, Zoran Marković i sa Aldinom Alić, glasnogovornicom MUP-a ZDK.

Obe institucije su zadužene za regulisanje pomenutog problema. Tačnije MUP ZDK ima ulogu regulisanja nedozvoljenog parkiranja na trotoarima i zelenim površinama, a dok Gradska uprava ima zaduženje za održavanje općenito zelenih površina.

Postojeći zakoni se sprovode, ali iz viđenog to nije dovoljno. Stoga predlažu određena rješenja. Prvenstveno povećanje novčanih kazni za nedozvoljeno parkiranje. Zatim zaposlenje većeg broja redara koji bi bili raspoređeni po cijelom gradu, tokom cijele sedmice.

Neophodno bi bilo postaviti i saobraćajne znakove ili zelene površine ukrasiti ogradama i žardinjerama. Na ovaj način bismo započeli rješavanje jednog od ozbiljnijih problema ovog grada

Podijelite članak
  • 38
    Shares