Inicijativa: Zabraniti amaterske skokove sa Starog mosta

05.06.2022. Mostar - Stari grad pun turista koji vrijedno nagradjuju hrabre skakace za skok sa Starog mosta. Oni hrabriji spas od vrucina traze u hladnoj Neretvi. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što je iz MUP-a HNK potvrđeno da je 31. januara u večernjim satima sa Starog mosta skočio kineski državljanin koji je prije par dana u Sarajevu po snijegu hodao polunag, u gradu na Neretvni je pokrenuta rasprava o zabrani ovakvih “poduhvata”.

Potraga za kineskim državljaninom je i dalje u toku. Za to vrijeme upućena je inicijativa da Grad Mostar zabrani egzibicionistima amaterske skokove sa Starog mosta.

Inicijativa je stigla od predsjednika kantonalnog odbora Platforme za progres “Neretva”, Aldina Džine.

ČITAJ JOŠ:  Preminuo lažni “iscjeljitelj” Alen Azarić iz Mostara

U saopćenju se navodi kako je “drugu godinu zaredom podcjenjivanje težine skoka sa Starog mosta u Mostaru, hladnoću, brzinu i vodostaj rijeke Neretve, za rezultat ima gubitak ljudskih života ili trajne tjelesne povrede”.

“Nakon posljednjeg slučaja nestanka tijela stranog državljanina Kine i više je nego jasno da su skokovi sa Starog mosta zahtjevan, opasan i rizičan poduhvat koji neupućeni skakači najčešće podcjenjuju”.

Pojavom društvenih mreža i željom za popularnošću ova pojava je, kako ističe Džino, još i više učestala.

ČITAJ JOŠ:  Muškarac koji je skočio sa Starog mosta u Mostaru je Kinez koji je u Sarajevu hodao bos po snijegu

“Ovom odlukom bi se propisao minimum potrebnih mjera koje je potrebno osigurati da bi se izveo skok sa 25 metara visine i umanjili rizici najgorih ishoda”.

“Posebno se ovo odnosi na čamce, obučene osobe za spašavanje i potrebnu hitnu pomoć”. Istaknuo je kako se “ovakva odluka ne bi odnosila na tradicionalne skokove sa Starog mosta, koji propisuju i ispunjavaju minimum uvjeta za sigurne skokove, živote i zdravlje skakača”.

“Kako bi odluka bila najefektivnija svoj doprinos mogu dati i udruženja skakača, kao i profesionalci iz oblasti ekstremnih sportova”.

ČITAJ JOŠ:  Preminuo lažni “iscjeljitelj” Alen Azarić iz Mostara

“Do tada dok skrolate Tik tokom, nemojte se zaprepastit ako ponovo pred vas dođe snimak u kojem gledate kako neko sigurno odlazi u smrt. Jedno je sigurno, ovo će spasiti nečiji život za koji vjerujemo da je vrijedniji od milion Tik Tok pregleda”, naveo je Džino u saopćenju.

GODISNJICA
MARKETING