Inovacija koja infracrvenim zrakama odvraća divljač sa ceste

tjeranje divljaci auto 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predstavljena je hrvatska inovacija, uređaj Waldpass koji pomoću infracrvenih zraka odvraća divljač sa ceste, a koji bi mogao diljem svijeta smanjiti broj saobraćajnih nesreća u kojima vozila nalijeću na divljač, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Međunarodni dan zaštite životinja u Zagrebu je predstavljen Waldpass, prvi uređaj za odvraćanje divljih životinja s ceste pomoću infracrvene svjetlosti. Uređaj se jednostavno postavlja na registracijsku pločicu vozila, a njegova infracrvena svjetlost tjera divljač od automobila, čime se štite se životinje, ljudi i njihova imovina.

“Waldpass je jedinstveni pametni uređaj namijenjen vozačima koji vode brigu o drugim živim bićima na cesti. Uređaj, postavljen na držač registracijske pločice, postrance odašilje infracrvenu svjetlost na obje strane ceste kojom se vozilo kreće. To odvraća divljač od približavanja cesti”, kazala je Ana Trepšić, voditeljica poslovanja tvrtke Waldpass.

Uređaj je razvijen tokom pandemije novog koronavirusa.

“Naleti vozila na divljač velik su problem u saobraćaju, a nijedno postojeće rješenje od javnosti nije prihvaćeno kao dovoljno dobro. Kroz razvoj smo tražili rješenje koje nema štetnih utjecaja na ljude i životinje, ali koje na divljač ima odgovarajući odbojni efekt. Nadam se da će javnost prepoznati naš trud i rad te da ćemo uz pomoć stručnjaka i akademske zajednice nastaviti istraživanja u ovom polju te da će naše rješenje jednoga dana dobiti i globalnu primjenu“, rekao je Marko Borošak, inovator i direktor tvrtke Waldpass.

Od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 7.914 nesreća s naletom vozila na životinju. U tim nesrećama ukupno je povrijeđeno 488 ljudi, a šest poginulo, a godišnje se u Hrvatskoj prosječno zabilježi gotovo 800 naleta vozila na životinju.

“Prošle godine kada je zbog pandemije bilo manje prometa, u Hrvatskoj su službeno zabilježene 684 prometne nesreće zbog naleta vozila na životinju. U tim je nesrećama povrijeđeno 39 ljudi. U Hrvatskoj još ne postoji rješenje za odvraćanje divljači od prometnica. Statistika nam otkriva da u posljednjih 10 godina udio prometnih nesreća s naletom vozila na životinju prosječno čini gotovo 2,4 posto ukupnog broja prometnih nesreća godišnje. Zato je dobrodošla svaka inovacija koja može pomoći u njihovu smanjivanju“, istaknuo je Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. https://e38d1914ff61b6c7a204b2fb6a9c0fd2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

U dijelu nesreća u kojima je vozilo naletjelo na divljač, stradaju ljudi, no u većini slučajeva dolazi do velike materijalne štete i uginuća životinje, upozorava Waldpass u saopćenju. Lovačko društvo Vidra u Dubravici među prvima je sudjelovalo u testiranju Waldpassa, sada će uređaj nastaviti testirati druga lovačka društva, a njegovi se inovatori povezuju i s fakultetima.

Uređaj će se prvo moći kupiti u Europi, no upiti o prilagodbi uređaja na druge životinje koje stradavaju u saobraćaju, stižu sa svih strana svijeta – od Kanade do Australije, navode iz ove kompanije.

Inovator Borošak koji je uz Waldpass osnivač i kompanije A-Elektronik, automobilskom se elektronikom bavi već 15 godina. U tom je razdoblju razvio 15 patenata iz područja laserske i radarske tehnologije, a sada je u tijeku postupak patentne zaštite Waldpassa, navode iz kompanije.

GODISNJICA
MARKETING