Portal 072info

Inspekcija kontroliše okupljanje: Evo koliko je u Sarajevu kažnjenih

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo aktivni su na terenu u proteklih osam mjeseci, te kontrolišu poštivanje mjera i naredbi koje donose nadležni organi u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Posljednja naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS propisala je da, bez obzira na kvadraturu prostora, u zatvorenom prostoru ne može biti više od 30, a na otvorenom više od 60 osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Pitali smo šta su, tokom kontrola poštivanja ove naredbe, zatekli inspektori na terenu.

“U posljednjih pet dana, od stupanja na snagu Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kojom je, između ostalog, propisano da bez obzira na kvadraturu prostora, broj osoba u zatvorenom prostoru ne može biti veći od 30, a na otvorenom veći od 60 osoba, kantonalni sanitarni inspektori izvršili su 114 inspekcijskih nadzora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radi utvrđenih nepravilnosti vezanih za kršenje navedene naredbe, kao i nepoštivanje drugih propisanih higijensko-epidemioloških mjera u tom periodu su izdali 12 prekršajnih naloga u iznosu od 22.500 KM, te donijeli 26 rješenja sa korektivnim mjerama”, odgovoreno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za Radiosarajevo.ba.

Istovremeno, inspektori su u ovom periodu donijeli i 259 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelima od koronavirusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz inspekcije su istakli i da su ove sedmice nastavljene pojačane inspekcijske kontrole u vozilima javnog gradskog saobraćaja koje se realiziraju u saradnji sapripadnicima MUP-a KS, a biće nastavljene i kod ostalih subjekata, s obzirom na prioritetni programski cilj KUIP-a – zaštitu zdravlja građana KS.

Inače, kako su istakli, u proteklih osam mjeseci sanitarni inspektori KUIP-a izvršili su više od 10.300 nadzora, izdali 892 rješenja-korektivnih mjera, 347 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 597.195 KM. Izdato je i 4.331 rješenja o zabrani kretanja, za osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelima.

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prije 15-ak dana je dao i naredbu o obavezi propisanog nošenja maski preko usta i nosa. Poštivanje ove naredbe kontroliše policija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako nam je jučer odgovoreno iz MUP-a KS, od 12. oktobra, kada je donesena ova naredba, policijski službenici su izdali 432 prekršajna naloga, te podnijeli 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba koje su kršile odredbe obaveznog propisnog nošenja zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom i otvorenom prostoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Upozorenje: Poražavajući podaci indeksa kvalitete zraka širom BiH

DPA - Portal 072info

Danas je pet dana od brutalnog ubistva na Otesu: Gdje se kriju ubice migranti!

Portal 072info

Građani se okupili na mjestu gdje je migrant ubio Jasmina Berovića uz poruku: Hoćemo pravdu

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME