Portal 072info

INSPEKTOR OMERČEVIĆ: Hotel Zenica zatvoren, 12 godina radi ilegalno, upetljana politika?

592B9E73 BD7B 4A8F B7F3 65601D1ADAD0
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Crna-hronika.info u posjedu je audio snimka Fuada Omerčevića, kantonalnog turističko-ugostiteljskog inspektora, koji je danas izvršio rješenja o zabrani izvršavanja djelatnosti u Hotelu Zenica.

To je ustvari zabrana djelatnosti zbog nelegalnog rada. Hotel je od 2008. do 2016. godine pod nazivom Džananović d.o.o., a od 2016. do 2020. pod nazivom Džananović transport d.o.o. vršio nelegalan rad, tvrdi inspektor, a prenosi Crna Hronika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

,,Oni ostvaruju od 2 do 3 miliona maraka prometa u ugostiteljskoj djelatnosti, pa se trenutno istražuje i utaja poreza. Ovo je prvo izvršenje rješenja, a ukoliko poslodavac ne obustavi rad hotela, slijedi pečaćenje objekta. U roku od 20 dana poslodavac mora da zatvori hotel. Oni praktično posluju po upisu u sudski registar, kao smještajni objekat. Oni bi trebali da imaju i druge dozvole, za šta ne postoje ni podneseni zahtjevi prema nadležnim organima”, tvrdi inspektor Omerčević.

Kako je moguće da hotel radi 12 godina i prima najviše zvanice, a radi nelegalno?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Hotelu Zenica su godinama unazad odmarali i reprezentativci mnogih selekcija koje su nastupale na Bilinom Polju, hotel je bio i jedan od karantena u kantonu, te se postavlja pitanje kako je hotel koji nema dozvole uspio da se nađe na listi onih obavljaju tu djelatnost.

,,Ja sam znao da hotel ne radi legalno još 2013. godine, kada sam sugerisao na iste stvari. Meni se pokušao namontirati proces za mito i korupciju, ali sam ja profesionalno svoj posao obavljao i dokazao da ne postoje dokazi za to”, dodaje inspektor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da bi dozvola bila donesena vlasnik objekta treba da dobije dozvole kako od gradskih, tako i kantonalnih i federalnih institucija. Postupak je započet još sredinom februara, a ispektor naglašava kako ima objašnjenje zašto do sada nije podnijet postupak da se dobiju potrebne dozvole.

,,Vlasnik objekta nije do sada podnio nikakav zahtjev za dobijanje dozvola jer ne želi da aminuje da je 12 godina radio na crno”, dodaje ispektor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da je riječ o političkom obračunu u Zenici potvrđuje i inspektor Omerčević.

,,Ovdje je apsolutno politika upetljana. Moje rješenje je dva puta kantonalno ministarstvo privrede poništilo. Nikakve veze nema poništenje kantonalnog ministarstva i izvršenje moje mjere, jer mjera inspektora se izvršava bez obzira da li se stranka žali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Promet hotela potencijalno u ovom periodu je preko 30 miliona maraka, a na ukupnu firmu od 2008. do 2020. godine promet je oko 500 miliona maraka”, završava inspektor.

Izvor: Crnahronika.info

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 883
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kantonalni turističko-ugostiteljski inspektor nije nadležan za inspekcijski nadzor Hotela Zenica

072info.com

Jupić: Osobe u zeničkoj karanteni prekinule štrajk glađu

072info.com

Građani BIH smješteni na Bjelavama napuštaju izolatorij, bez rješenja u Zenici

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME