Inspirativna priča Harune Bandić, jedine booktuberice u BiH: Profesori hvale moj rad koji podstiče učenike na čitanje

haruna290920213 696x376 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jedna od lijepih i inspirativnih priča je priča jedine booktuberice u Bosni i Hercegovini, Harune Bandić, naše gošće u emisiji “Naši ljudi” Hayat TV-a.

Njena velika ljubav je komparativna književnost, a njeni najbolji prijatelji su knjige.

Haruna Bandić ima 22 godine i studentica je komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Također, Haruna će dana dobiti Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu, čime se kako kaže Haruna najviše ponosi.

Kako kaže, njen fakultet je bio razlog zbog čega je ona pokrenula svoj Youtube kanal, koji je nebičnog karaktera, pa je zbog toga i dobila nadimak “booktuberka”.

Njen cilj je da ljudima pokuša približiti književnost na jedan veoma neobičan način.

Ono sa čime se Haruna također može pohvaliti, kako ona kaže, jeste to da joj se često javljaju profesori koji govore da su zahvaljući njenom videu na YouTube kanalu uspjeli nagovoriti učenike da pročitaju neki zahtjevan narativ.

Ono što je zanimljivo i manje poznato jeste da je Haruna između dvije velike ljubavi: manekenstva i književnosti, ipak izabrala književnost.

  • Smatram da su društvene mreže platforma koju možemo vrlo konstruktivno iskoristiti, kao što to ja radim. Na svom YouTube kanalu propagiram teme od kojih ćemo nešto naučiti i smatram da bi se svi trebali voditi time. Želim pokazati da književnost nije nešto što je ostalo u vremenu skamenjeno, nego nas ona uči mnogim stvaima u današnjem vremenu. Ne mogu reći da nisam sretna kada čujem da profesori svojim učenicima pokazuju moj rad I da ih na taj način motivišu – kazala je Haruna.

Haruna je kazala između ostalog da je književnost nešto što je čini najviše sretnom i nešto što ona voli, te da je upravo književnost pronašla nju.

Prisjetila se prvih “dodira” sa književnošću kazavši kako se je još kao mala igrala riječi skupa sa majkom, koja joj je pričala priče.

  • Jedanput je u sobu ušao bumbar, te sam zovnula mamu da ga istjera i da me ponovo uspava “igrom riječi”. Tada sam od mame zatražila da mi smisli priču o bumbaru. U tom trenutku mama mi je rekla nešto što je ostala moja životna mantra i moja motivacija:  “Krila bumbara su teža, nego njegovo tijelo i po svim zakonima fizike, nije sposoban da leti. Ali bumbar leti samo zato što ne zna da ne može” – ispričala je Haruna.

Ona je dodala kako više cijeni put do svojih ciljeva, nego same ciljeve. Rekla je između ostalog da jednog dana planira napisati svoju knjigu.

  • Ja knjige gledam kao na djecu, a nijedna majka ne može kazati koje joj je dijete najdraže. Jednako ih volim i ne postoji knjiga koju bih posebno izdvojila – rekla je za kraj Haruna Bandić.
GODISNJICA
MARKETING