Screenshot 7 370
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava

Kada nešto izbrišete s Instagrama, onda očekujete da je nestalo zauvijek, no to ipak nije bio slučaj. Kada je istražitelj Saugat Pokharel zatražio kopiju fotografija i direktnih poruka iz aplikacije Instagram, poslan mu je sadržaj koji je izbrisao prije više od godinu dana. To je dokaz da pomenute informacije nikad nisu u potpunosti uklonjene sa servera.

Iz Instagrama tvrde da se radi o bugu u sistemu koji je otklonjen, a Pokharel je nagrađen sa 6.000 dolara zbog ukazivanja na problem. On je bug otkrio u oktobru prošle godine te tvrdi da je riješen ranije ovog mjeseca.

Zasad nije poznato koliko je ovaj problem bio rasprostranjen i da li je obuhvatio sve korisnike Instagrama ili samo određeni broj, ali se definitivno ne radi o neuobičajenom problemu. Kad god izbrišemo podatke sa online usluga, obično postoji određeno vrijeme koje je potrebno da se oni uklone sa servera. U slučaju instagrama taj period traje oko 90 dana. Sličan problem je uočen kod Twittera, koji je godinama zadržavao izbrisane direktne poruke.

Problem je uočen jer je Pokharel imao opciju preuzimanja kompije svojih podataka s Instagrama, a ovaj alat je uveden 2018. godine kako bi se zadovoljili zakoni o privatnosti, piše The Verge.