Portal 072info

Institucije šute o slučaju Mahira Rakovca: Ili su na sastanku ili se ne javljaju na telefone

Kantonalna prosvjetna inspekcija juče je saopštila da to nije u njenoj nadležnosti. Iz Prosvjetno pedagoškog zavoda, koji vrši nadzor nad radom nastavnika, niko ne želi da govori. Ni nadležni ministar u KS nije želio pred kamere TV1

Iz Međunarodne škole, u koju je Mahir išao, danas se nisu oglašavali. Sve to, kaže za TV1 očuh nastradalog Mahira Dubravko Lovrenović, ukazuje na odgovornost koju svaka pojedinačno institucija ima u ovom slučaju.

Nakon jučerašnjeg saopštenja iz Međunarodne škole se nisu oglašavali, javlja TV1.

“Pitali smo ih kada je posljednji put u Međunarodnoj školi bila prosvjetna inspekcija? Da li su, i ako jesu, nastavu kontrolisali iz Prosvjetno pedagoškog zavoda? Zanimalo nas je i na koji način kontrolišu rad profesora, te da li je iko od nastavnog osoblja ispitan ili sankcionisan s obzirom na to da roditelji tvrde da su i oni stigmatizirali nastradalog Mahira Rakovca”, pojašnjavaju novinari TV1.

Stručni nadzor u odgojno-obrazovnim ustanovama na području KS vrše savjetnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda Ministarstva, što podrazumijeva nadzor nad organizacijom i izvođenjem nastave, radom nastavnika i stručnih saradnika, kao i direktora u školama.

“Iz Zavoda već dva dana ne možemo dobiti odgovor, da li su i ako jesu, kada su izvršili nadzor u Međunarodnoj školi. Direktorica Zavoda Dina Borovina već dva dana je na sastancima, tvrde iz njenog kabineta. Zbog tih sastanaka nam ne može odgovoriti na pitanje šta su u Prosvjetno-pedagoškom zavodu učinili da se nasilje nad Mahirom Rakovcem ne dogodi”, obavještava TV1.

Nadležni ministar Elvir Kazazović takođe nije odgovarao na pozive TV1. Iz kabineta su uporno ponavljali da je na sastanku direktora. On se nije javljao na mobilni telefon. Juče su iz Ministarstva kazali da su poslali inspekciju u školu, no novinari TV1 nisu dobili informacije o tome šta je ta inspekcija saznala na licu mjesta.

U Tužilaštvu KS, koje je preuzelo slučaj od MUP-a KS, kažu da ne mogu davati izjave zbog interesa istrage.

Očuh nastradalog Mahira Rakovca Dubravko Lovrenović je u telefonskom razgovoru za TV1 kazao da ćutanje institucija ukazuje na njihovu odgovornost. Dodaje, to što je MUP KS već završio istragu ukazuje na to da je slučaj posve jasan.

Vijesti.ba

Podijelite članak