Interes Rusije je ostanak snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini?

Bliži se oktobar i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti poznato da li će snage EUFOR-a ostati u BiH ili će ih zamijeniti NATO. Ipak sve je izvjesnije da će Rusija, koja je razmatrala ulaganja veta, ipak podržati produženje misije, isključivo zbog vlastitih interesa.

Na obraćanju Generalnoj skupštini UN-a predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović je ponovio kako NATO snage imaju pravo i obavezu na raspoređivanje snaga u BiH.

Džaferović se osvrnuo na predstojeću sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se treba produžiti mandat snagama EUFOR-a nakon što se pojavila bojazan da bi Rusija mogla uložiti veto na odluku o produženju mandata.

Ponovio je kako u tom slučaju NATO snage imaju pravo i obavezu da rasporede svoje snage u Bosni i Hercegovini, no svega nekoliko dana prije član predsjedništva BiH Milorad Dodik se “pohvalio” kako je uspio uvjeti i ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija ipak ne ulaže veto na odluku o produženju mandata EUFOR-a.

No činjenica je da Rusija zapravo ni pod koju cijenu ne želi NATO u Bosni i Hercegovini, time bi izgubila svaku mogućnost da na bilo koji način utječe, pa i putem svojih EU igrača, na političke prilike u BiH te bi tim činom na neki način u potpunosti predala zemlju u ruke NATO-u.

Podsjećamo, prije nekoliko dana predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kojeg mnogi smatraju za ruskog igrača na Balkanu, spomenuo je da je nužno i da hrvatski vojnici budu dio misije EUFOR-a, što bi se također moglo povezati sa ovim pitanjem.

Richard Gowan, direktor Međunarodne krizne grupe za UN, je otkrio kako većina UN-ovih diplomata upravo iz ovog razloga ne vjeruje da će Rusija uložiti veto. Prisutnost “čvrste ruke” NATO-a bi predstavljala kraj za sva uplitanja Rusije u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Ostaje nam da sačekamo oktobar i sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti donesena konačna odluka da li će mandat EUFOR-u biti produžen, no sve indicije upućuju da će Rusija ipak glasati za ostanak ovih snaga u Bosni i Hercegovini.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE