INTERVENISALA POLICIJA: Uništen bilbord “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka” (FOTO)

533444AD D87F 4BD7 964C 17ED331608D1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Fotografija reklamnog bilborda na dvije lokacije kod šoping centra u Zenici izazvala je oštre reakcije cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti, a posebno građana Zenice. Činjenica, ima i onih koji pozdravljaju natpis na bilbordu.

Međutim, da je natpis itekako izazvao revolt kod pojedinih svjedoči činjenica da je isti večeras uništen odnosno pošaran uz poruku “Bosni bosanska čast Zenica”.

30F4311F FA10 45A1 B692 551D02F72C0C

Zbog ovog čina intervenisala je i policija, koja traga za akterima ovog čina. O natpisu na ovom bilbordu u Zenici pisali su brojni bh. mediji, te su zabilježene brojne reakcije.

613536D0 5D3E 406D 8B27 35DB8434BCDE

Podsjetimo, osim građana, reagirali su i pojedini vijećnici u Gradskom vijeću Zenica poput Kenana Alispahića iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, a njegovu objavu prenosimo bez intervencija:

-U ratu crkve nisu rušene, a u miru žele degradirati umjesto poštovati praznike naših komšija.

AC0191FB 046A 4061 9410 CBAF1BC076DF

Bošnjaci kao većina imaju posebnu odgovornost u Zenici i ne smiju nametati niti stvarati osjećaj nelagode komšijama svojim imponujući da se osjećaju nelagodno svojom tradicijom jer se ne podudara sa tradicijom većine. Koliko je jak onaj najslabiji među nama, toliko je jaka naša zajednica. Isto tako, koliko je komforno manjimana toliko smo mi napredni i demokratični kao većina*. Iako prezirem termine “većina i manjina”. Samim tim još više što svi Bošnjaci ne moraju nužno biti muslimani. Budimo ljudi!

Zenica kao srce Bosne nije ni, ni, ni već je AVNOJevska i, i, i. To je temelj Bosne. Nikad u historiji nijednim aktom, potezom i sl. nije uspješno realizovana teritorijalno – nacionalna homogenost njenih naroda. Odnosno da svaki narod ima isključivo svoj dio (toreve) i to je to. Pokušano je zadnjim ratom, genocidom, ali idalje imamo (hvala Bogu) mješovite sredine. Dokaz da je to temelj države je da sile uvijek napadaju baš to, jer čim to razbiju – Bosne nema. Zato moramo čuvati i poštovati jedne druge. Komšija je preći nego brat!

Imajte na umu, nažalost, politički klovnovi koje nazivamo liderima, nakon svađanja pred kamerama, zajedno sjednu i meze “janjiće” i smišljaju nove prevare, dok narodu bace kocku.

Sve što rade je njihov dogovor da proizvode galamu dok oni krčme milione na našoj grbači. 

Identitet je lična stvar. Dok druge poštujemo – poštujemo i svoje.

Sretni novogodišnji praznici. Veselite se što preživljavamo sve ove strahote. Ne dajte da vas ubiju u pojam. 

I zapamtite, sloboda moja prestaje kad krene narušavat slobodu drugog. Ovaj plakat narušava odnose i zatražiću od inspekcijskih organa da se makne i da se izradi kodeks ili drugi akt koji će regulisat oglašavanja u gradu – napisao je on.

Osim njega, iz “ZI-KF” reagirao je i vijećnik Kenan Uzunović. 

-Zenica je grad svakoga ko želi da Zenica bude njegov grad. Zenica je otvorena.

Ona se voli. U Zenici nema i nikada nije bilo naših i njihovih – mi znamo samo dobre i loše. I tako će da ostane. Dok je nas – napisao je Uzunović.

Veliki broj reakcija u BiH ranije je izazvalo uklanjanje čestitke za Božić i Novu Godinu u Bužimu.

Nakon što je uklonjen plakat iz Bužima na kojem je bila božićna i novogodišnja čestitka, u tom gradu održana je press konferencija.

Suvad Šahinović, predsjedavajući OV Bužim (SDP) kazao je da čestitka nije nikakva provokacija, te da općina Bužim nije to što je poslano sinoć i što su objavili mnogi mediji. Šahinović je uputio iskreno izvinjenje svim onima koje je uklanjanje čestitke zasmetalo.