2 7
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 17:20
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Invaliditet kod oboljelih od demencije javlja se postepeno i ovisi o stadiju razvoja bolesti, navodi dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar.

NER FIT

– Potrebno je održavati, koliko je to moguće, sposobnosti koje su očuvane kod pacijenta u svakoj fazi bolesti, kako bi se maksimalno poštivalo njegovo pravo donošenja odluka o sebi. Možete se posavjetovati sa svojim psihijatrom o ovom pitanju i obaviti stručni pregled različitih područja funkcioniranja – kaže dr. Nogo.

Također, ljudi koji pate od demencije, u kasnoj, a ponekad čak i u ranoj fazi, često imaju problema s gutanjem i odbijaju jesti bilo koju hranu. Naprimjer, osoba često zaboravi kako jesti, žvakati i šta treba raditi s hranom. Čak ne razumije upute osobe koja se brine za njega poput “stavi kašiku u usta”.

– Osim toga, neki lijekovi utječu na apetit, proces gutanja hrane, uzrokuju zatvor i druge reakcije u probavnom sistemu. Ponekad previše lijekova uzrokuje nuspojave koje mogu utjecati na gutanje. Ovi i drugi izazovi nisu laki za osobe koje se brinu o osobi s demencijom – dodaje dr. Nogo.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER