Portal 072info

INVAZIJA VATRENIH CRVA NA MORU: Žena završila u hitnoj

vatreni crv 696x481 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan čovjek ovog je vikenda odmarao na jednom srednjodalmatinskom otoku. Dva dana zaredom išao se kupati na istu plažu u vali te je oba puta naišao na vatrene crve, piše Dalmacija Danas.

  • Mještani su me upozorili da ako se idem kupati da pripazim na vatrene crve. Samo su jučer u uvali gdje se kupam pronašli deset komada. Kako su mi rekli, jedna je žena nogom tek dotakla ovog crva, te je završila na hitnoj. Navodno su ovi crvi otrovniji od ribe pauka. Nisu baš mali i dobro se vide, no ove godine se u ovoj uvali doista razmnožili, u šta sam se i sam uvjerio – kazao je čitatelj za Dalmacija Danas.

Portal Priroda Hrvatske piše da je vatreni crv uglavnom dugačak od 5 do 10 centimetara te da ispod škrga izbijaju bijele hitinske čekinje koje su obično spuštene prema dolje. Ako crv osjeti da je u opasnosti, on čekinje raširi i poduže ih prema gore u obrambeni položaj. Spomenute čekinje su vrlo tanke i čvrste poput iglica te na sebi imaju otrov. Budući da vrhovi lako pucaju, otrov jako brzo prodire u tkivo grabežljivca ili pak neopreznog ronioca, a u ovom slučaju čak i kupača.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Jaka iritacija javlja se zbog otrova i manifestira se kao crvenilo i dugotrajan svrbež, a odatle i ime ove vrste. Kod osjetljivih osoba može zbog uboda nastati i kratkotrajna paraliza dijela tijela. U slučaju da vas ubode ovaj crv valjalo bi što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom trakom, rukavicom ili krpom pa ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Nakon toga na ubodeno mjesto treba staviti obloge namočene u alkohol i namazati ga antihistaminskom mašću. Ako su simptomi kod žrtve uboda teži tada treba potražiti pomoć doktora.

Podijelite članak
  • 11
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6