Investicije u stalna sredstva u prošloj godini smanjene za 1,73 posto

radnici 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U prošloj godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, smanjenje su investicije u stalna sredstva pravnih osoba te su ona iznosila oko 5,35 milijardi. U istom periodu 2019. godine te investicije su bile oko 5,44 milijarde KM, što predstavlja smanjenje od 1,73 posto.

Investicije u nova stalna sredstva u 2019. iznosile su 4,9 milijardi KM, dok su u 2020. bila 4,93 milijarde, što je rast od 0,69 posto.

ČITAJ JOŠ:  ZEPS ove godine otkazao oba sajma, ali organizira maloprodaju

“Posmatrano prema djelatnosti investitora, najveća ulaganja u ukupnim investicijama u 2020. godini su imali javna uprava i odbrana 15,66 posto, prerađivačka industrija 14,20, trgovina na veliko i malo 12,39, transport i skladištenje 10,23 te proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 9,29 posto”, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ostvarene investicije u nova stalna sredstva odnose se na onaj dio stalnih sredstava koji je nabavljen neposredno od izvođača građevinskih radova, proizvođača opreme ili proizveden u vlastitoj režiji, odnosno na ona stalna sredstva koja još nisu bila predmet kupoprodaje između neposrednih korisnika tih sredstava, uključujući i polovnu opremu iz uvoza, prvi put uvezenu.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Ne mogu da vjerujem da neko od Srba problematizuje izbore u Srebrenici
GODISNJICA
MARKETING