Isaković: Zenica ostala bez 35.000 radnih mjesta

Isaković: Zenica ostala bez 35.000 radnih mjesta

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pitao je Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koje mjere i radnje može poduzeti kako bi se poboljšala socio-ekonomska i sigurnosna situacija u Zeničko-dobojskom kantonu.

Isaković je podsjetio da je u ZDK-a u posljednje vrijeme evidentan veliki broj štrajkova, koji su veoma ozbiljni, naročito jer su usko povezani i sa smrtnim posljedicama u nekim slučajevima.

– Sukobi policije i radnika Željezare nedavno su rezultirali s devet povrijeđenih radnika. Zanima me šta ćete uraditi da se ovakve i slične situacije ubuduće riješe i preveniraju – kazao je Isaković.

Isaković je pitao i vodi li iko računa o tome da je Zenica ostala bez 35 hiljada radnih mjesta.

– Željezara je zapošlljavala 25 hiljada radnika, danas jedva da ih ima dvije hiljade. Nakon rata naprosto su nestale firme Vatrostalna Zenica, Inžinjering, Preporod, GP Gradnja, Premiz, Izgradnja…Osim toga građani ZDK-a nezadovoljni su raspodjelom javnih prihoda. I sam sam bio inicijator donošenja zakona o raspodjeli javnih prihoda još 2013. godine, koji nikada nije ugledao svjetlo dana – kazao je Isaković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kazao je da situacija u ZDK-a nije u nadležnosti državnog nivoa vlasti i da u sukobima koje je naveo Isaković nisu učestvovale policijske snage državnih agencija. Iako, kazao je Zvizdić on prati dešavanja i na drugim nivoima vlasti, ona koja je naveo Isaković nemaju dodirne tačke s njegovim nadležnostima, te da su ti problemi u nadležnosti kantonalnog i federalnog nivoa .

Međutim, Isaković je podsjetio Zvizdića da su on i Fadil Novalić, federalni premijer personifikacija vlasti u svim dijelovima države, pa i u ZDK-a. Također, Isaković je podsjetio Zvizdića da je on prije nepuna četiri mjeseca otvarajući sajam ZEPS u Zenici kazao da je to pozitivan primjer vlasti. Ali, ukazao je Isaković od tada do danas firma Metalno otišla je u stečaj, Cimos je zatvoren, Željezara je u stečaju, Rudnik i bolnica u štrajku .

– Svjestan sam ja nivoa vlasti gospodine Zvizdiću, ali građani ZDK-a očekuju da neko riješi ove probleme. A, morali biste znati i da sigurnost nije djeljiva. Ona je jedinstvena i na tu sigurnost svi imaju pravo. Željezara od 60 miliona prodata je za marku, ti ljudi traže ono što su zaradili i tu se niko ne može pravdati nadležnošću- kazao je Isaković, napomenuvši da od Zvizdića na postavljena pitanja traži pismene odgovore.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica